De ochtendroutines van de groten der aarde getest: Tony Robbins

 
tony robbins.jfif
 

It’s not what we do once in a while that shapes our lives, but what we do consistently.

2021 is het jaar waarin ik de gewoontes en routines van een aantal groten der aarde uittest. De tweede op mijn lijstje, na Marcus Aurelius: Tony Robbins.

Tony is een auteur, zakenman, zelf-help guru, ondernemer, coach en filantropist. Bij ons vooral bekend van zijn seminaries zoals Unleash The Power Within en the Netflix documentaire “I' am not your guru”.

Ik heb Tony nog niet live bezig gezien maar zijn energie, mindset en drive zijn naar mijn gevoel ongeëvenaard en dat heeft me doen beslissen om een aantal van zijn routines uit te testen.

Ik ben met deze gewoontes voor 30 dagen aan de slag gegaan:

  • mindset: ons heel bewust primen voor energie en positiviteit

  • koude therapie

  • ademhalingsoefeningen

  • visualisatie van succes

  • dankbaarheid

  • beweging

Ik geef ze je in volgorde van uitvoering van Tony. Ik zal kort de gewoonte beschrijven, de impact ervan en mijn score op 5.

1/ Koude therapie

Tony heeft een ijsberen bad bij zijn thuis (resort in Fiji 🤷‍♂️). Dat heb ik nog niet, dus ik doe het momenteel met een koude douche: eindigen met minstens 1 minuut op het koudst.

Dit is de laatste jaren enorm populair geworden onder andere dankzij onze noorderbuur “The Ice Man” Wim Hof. The real deal heb ik ook al eens gedaan trouwens, good stuff! 👇

 
Wim Hof Icebath
 

Impact

Het geeft niet alleen een zalige kick en energie boost (I’m alive!), er is ook meer en meer wetenschappelijke ondersteuning van de gezondheidsvoordelen van koude therapie. Het helpt onder andere om ontstekingen in je lichaam tegen te gaan en je cardiovasculair systeem te versterken.

Je werkt met koude therapie ook aan je mindset: niemand vindt een koude douche of een ijsbad fijn in het begin. Maar dat maakt het des te bevredigender als je het toch doet. En je start daardoor in elk geval de dag ook met een win waardoor je zelfvertrouwen en trots een duwtje in de rug krijgen.

Ik ben fan.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

2/ Ademhalingsoefeningen

Om energie op te wekken en de geest rustig te maken gebruikt Tony een aantal ademhalingsoefeningen, o.a. breath of fire. Ik ben daar geen expert in, maar bij mij gaat dat zo op basis van een oefening die ik tijdens een yoga sessies in Thailand heb geleerd:

 
 

Impact

Qua directe impact was het eerder subtiel: ik vermoed dat ik me iets energieker voelde erna.

Ik ben wel overtuigd van de lange termijn positieve effecten voor je lichaam. Eeuwenoude yogic practices, het kan bijna niet anders dat daar voordelen aan verbonden zijn. Ik drink ervoor trouwens altijd een glas water waardoor je ook een soort spoeling doet van je maag. Je stimuleert je hele spijsverteringsstelsel en je zuivert de luchtwegen en daarbij ook je lichaam. Je activeert energie en spieren in je onderbuik en bekkenbodem, vaak onderbenut hoewel cruciaal voor een sterk, energiek lichaam.

Ik doe het net voor mijn ochtend-meditatie en het geef dat ook meteen een kickstart.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐

3/ Dankbaarheid

Tony heeft geen “niets doen” meditatie practice. Zijn vorm van mediteren is gefocust op ademhaling, dankbaarheid en visualisatie van succes.

Na de ademhalingsoefeningen overloopt hij drie zaken waar hij dankbaar voor is.

Impact

Dankbaarheid is fantastisch. Het is één van de meer diepgaande positieve gevoelens en één van de gemakkelijkste gateways naar geluk. Je kan er meer over lezen in deze blogpost. En als je ook de volgende stap in zijn routine doet (visualiseren van succes), doe je er goed aan je eerst in een staat van hoge vibraties te zetten (met behulp van dankbaarheid of liefde) waardoor het succes dat je visualiseert ook makkelijker aangetrokken zal kunnen worden.

(Contacteer me gerust als je graag meer wilt weten over the law of attraction, manifesteren en visualiseren, ik lanceer er een online programma over.)

Bewust elke dag bezig zijn met dingen waar je dankbaar voor kan zijn (klein en groot) heeft in elk geval op zich een grote impact op hoe ik in het leven sta en hoe ik me voel. De dag ermee starten brengt ook meteen extra positiviteit en laat toe om de mogelijke “lastige” dingen die me die dag te wachten staan wat meer in perspectief te zien.

Ik vind het zo’n krachtige tool dat het het eerste is waar ik bewust mee bezig ben als mijn wekker gaat: “ik ben dankbaar voor een nieuwe dag en dat ik weer alles mag geven op deze mooie aardbol” is meestal mijn eerste bewuste gedachte.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

4/ Visualisatie van succes

De volgende stap in het meditatie-proces van Tony, na ademhaling en dankbaarheid, is visualisatie van succes. Hij denkt aan drie doelen die hij wilt realiseren en visualiseert deze alsof ze al behaald zijn.

Belangrijk om visualisatie zo krachtig mogelijk te maken is om zo goed mogelijk in dat succesmoment te stappen en het met andere woorden ook te voelen. Emoties generen een krachtigere energie dan gedachten alleen en zorgen ervoor dat je manifestatie-kracht aangesproken wordt (cfr. hierboven).

Met visualisatie vergroot je de kans om te bereiken waar je naar streeft. Jezelf al succesvol zien én voelen in wat je wilt bereiken is voor je brein en lichaam gelijkaardig aan het effectief realiseren van die doelen. Je zet hierdoor een energie in beweging die het bereiken van dat doel gaat ondersteunen, te verklaren met quantum fysica (dat is voor een andere blogpost).

Visualisatie helpt ook om extra focus te creëren op dat wat voor jou belangrijk is. Door die focus te creëren ga je makkelijker dingen oppikken die je kunnen ondersteunen in het bereiken van jouw doelen (dankzij je Reticular Activating System in je brein, dat is ook voor een andere blogpost).

Impact

Dit is een gewoonte die je waarschijnlijk niet volledig kan evalueren na 30 dagen maar ik was er vóór dit experiment al mee aan de slag en ben van de kracht overtuigd. Een tijd geleden heb ik namelijk mijn ideale dag zoals ik die in 2017 visualiseerde, in werkelijkheid beleefd. Ik visualiseerde toen regelmatig dat ik training aan het geven was, dat ik coachings deed, dat ik sessies had waarin ik met mensen kon connecteren, dat ik mijn missie “help people thrive” in de wereld aan het zetten was, en dat ik dat volgens mijn eigen agenda kon doen (vrijheid).

12 februari 2021 heeft die dag zich exact gemanifesteerd. Hier alle details.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

 
visualize success
 

5/ Beweging

Tony is ook berucht om zijn energie. Hij slaagt erin zijn energiestaat snel te veranderen door bijvoorbeeld even op de trampoline te springen (één van zijn rituelen voor hij het podium opkomt). Ik heb daarom in mijn Tony Robbins maand extra aandacht gegeven aan kortere, krachtige workouts die mijn energie een boost geven. Even die hartslag omhoog, stevig zweten, en die longen uitdagen. Na de werkdag deed ik een workout van 30-60min: een mix van HIIT en krachttraining, of een loopke.

‘s Morgens deed ik het eerder rustig aan met 30min stretching of yoga plus 2-3 korte krachtige oefeningen (push-ups, pull-ups, plank).

Impact

De dag starten met stretching of yoga is heerlijk. Gezondheid op de eerste plaats zetten geeft voldoening. Starten met het allerbelangrijkste is trouwens een duidelijke stem voor de juiste prioriteiten in je leven en geeft mee vorm aan je identiteit, niet te onderschatten!

‘s Avonds, moe of niet, geen goesting of niet, elke keer had ik deugd van een workout. Mijn energie-staat veranderde meestal drastisch van moe naar energiek. En het droeg ook bij aan een trots gevoel en gaf mijn zelfvertrouwen een boost.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

 
yoga and strength
 

6/ Jezelf primen voor positiviteit en energie: mindset

Deze vind ik ook heerlijk. Het energie-luik hiervan hebben we grotendeels al gedekt met het bewegings-element. Belangrijk om hierbij ook te vermelden is dat je mentaal ook impact kan hebben op je energie. Als jij ‘s morgens, hoewel fysiek misschien moe, met de glimlach de dag tegemoet treedt, je niet te veel bezig bent met het moe zijn, er geen drama van maakt en focust op bijvoorbeeld “vandaag wordt een fantastische dag”, dan zal je merken dat je energie niveau vaak ook shift.

Het mes snijdt dus wel aan twee kanten: als je in plaats daarvan constant denkt “ik ben moe” en “ik heb geen zin”, dan zal dat een negatieve impact hebben op jouw gemoed en energie niveau.

Maar als je dus focust op “vandaag wordt een fantastische dag” ben je je aan het primen voor positiviteit. Je verlegt je focus van negatieve denkpatronen naar positieve wat er meestal voor zorgt dat je je ook effectief beter gaat voelen. (PS: als je je er al bewust van bent wanneer je negatieve of niet-helpende gedachten hebt, dan heb je 70% van het werk gedaan.)

 
priming for positivity
 

In deze blogpost leg ik meer in detail uit waarom het belangrijk is om bewust meer aandacht te geven aan het positieve. Doe dit met regelmaat en je zal merken dat het makkelijker wordt.

Omring je ook met positieve vrienden, luister en kijk naar inspirerende verhalen, glimlach, lees positieve artikels en boeken, train jezelf met behulp van mindfulness en meditatie om jezelf sneller en makkelijker te betrappen op negatieve gedachten om er dan mee aan de slag te gaan, etc.

(Hierbij 4 tips om te starten met meditatie)

Impact

De impact op lange termijn is gigantisch. Je legt je geluk baseline, i.e. je gemiddeld geluk niveau, een stuk hoger door hier consistent mee aan de slag te gaan. Weet ook dat het niet altijd lukt (zoals bij alle nieuwe dingen), en dat is helemaal ok. Diepgewortelde denkpatronen verander je niet van de ene op de andere dag. Maar zoals met elke gewoonte: herhaling en consistentie zijn de sleutel.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

Conclusie

Ik vind het stuk voor stuk interessante gewoontes. Hoe meer je bezig bent met persoonlijke groei, hoe meer je bepaalde dingen opnieuw ziet terugkomen in trainingen, boeken, etc. En een krachtige ochtendroutine die mind(set), body, en een positieve visie voor nu en de toekomst combineert, zie je vaak terugkomen, al van bij de Stoïcijnse filosofen 300 BC trouwens. Omdat het dus geen geheimen meer heeft en onvermijdelijk een positieve impact heeft op je leven, is het voor mij een no-brainer om er mee aan de slag te gaan. Je zal ook effectief beginnen merken dat je leven verbetert, wat hier duurzaam mee aan de slag gaan best makkelijk maakt.

Kleine veranderingen met een enorme impact op lange termijn is waar het om draait bij persoonlijke transformaties. En er is niets beter dan een krachtige ochtendroutine om dit realiseren.

Wat nu?

Speel er wat mee. Probeer er een paar. Lees boeken zoals The 5AM Club of Miracle Morning of mijn artikel over de ochtend routines van Marcus Aurelius. En ervaar hoe zo’n ochtendroutine je leven positief zal beïnvloeden.

En zoals met alle gewoontes waar je van voelt dat ze je helpen om je leven ten volle te leven: vasthouden die handel!

Have fun with it! Hou me op de hoogte in de comments of via mijn social media kanalen (Instagram , Facebook of LinkedIn).

Extra’s

Als je trouwens graag extra inzichten hebt over geluk, zelfvertrouwen en high-performance, dan is dit ook interessant voor jou:

De THRIVE Academy: alles voor een leven ten volle geleefd, op jouw tempo.

The Happiness Channel: video's om je geluk te verhogen.

Level Up Your Life: video's om je zelfvertrouwen op te bouwen.

Blog page met massa's tips en inzichten voor een leven ten volle geleefd.

Events die ik organiseer.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

#becurious #becourageous #beyourbest

 
Jan Aquarius