Verander je gedachten, verander je leven

 
thought-catalog-sCKtNbIKOuQ-unsplash.jpg
 

Wat is volgens jou het krachtigste middel om je geluk op te bouwen?

Eén van de kernelementen is hoe je naar het leven kijkt. Neig je eerder naar een pessimistische kijk of zie je het leven eerder rooskleurig in? Zie je problemen in elke opportuniteit of zie je een opportuniteit in elk probleem?

Waar je ook naar neigt, het goede nieuws is dat onze persoonlijkheid niet vast ligt en je dus je optimistische kijk kan ontwikkelen. Je kan met andere woorden je mindset beïnvloeden en je brein trainen om meer geluk te ervaren.

En we onderschatten die kracht naar mijn gevoel grandioos.

Als jij goesting hebt om meer positiviteit in je leven binnen te brengen, blijf dan lezen en leer hoe je er heel bewust mee aan de slag kan.

Verander je denken

Het komt er op neer dat we ons denken kunnen veranderen en onze focus kunnen verleggen om zo ons optimisme en geluk verder te ontwikkelen.

 
denken.png
 

Waar gaat het dan over?

In de eerste plaats over het herkennen en waarderen van de positieve zaken en momenten in ons leven.

Dat is straightforward en op zich eenvoudig maar omdat voor de meeste mensen de focus op het negatieve natuurlijker is dan de focus op het positieve, is extra bewustwording en een klein duwke in de andere richting nuttig.

Als je je nu afvraagt waarom de focus op het negatieve natuurlijker is, heb ik 2 woorden voor je: ons overlevingsinstinct.

The negativity bias

We zijn als mens immers voorgeprogrammeerd om meer aandacht te hebben voor het negatieve en er meer belang aan te hechten. We hebben ook sterkere emoties bij negatieve ervaringen en we onthouden ze makkelijker en beter dan de positieve.

Hoewel het nu niet altijd in ons voordeel speelt, is dit mechanisme evolutionair gezien wel de reden dat we vandaag nog op deze aardbol rondlopen.

Als ik 300.000 jaar geleden hier rondliep zonder op mijn hoede te zijn, zonder een focus te hebben op alles wat er zou kunnen mislopen, dan was ik en de rest van mijn soort een makkelijke prooi geweest voor de sabeltandtijgers.

sabertoothed tiger.jpg

Als ik echter achter elke struik of rots potentieel gevaar verwachtte en constant op mijn hoede was, dan werd mijn kans op overleven veel groter.

En dus die focus op het mogelijke negatieve, op de risico’s, op de gevaren, is een cruciaal onderdeel van onze overleving. En deze reflex hebben we nu nog altijd dominant aanwezig in onze biologie. Vandaag zijn we niet vaak blootgesteld aan levensbedreigende situaties maar het mechanisme blijft wel op dezelfde manier werken.

De sabeltant tijgers van vandaag zijn jouw presentaties bij de klant, het evaluatiegesprek met je baas, of het op date vragen van die fantastische persoon.

De negativity bias in ons brein

De metafoor van Teflon en Velcro helpt om te begrijpen hoe ons brein werkt: negatieve ervaringen blijven plakken zoals velcro; positieve ervaringen zijn als een druppel water op een teflon plaat: ze glijden er zo vanaf.

Negatieve ervaringen blijven plakken zoals velcro

Negatieve ervaringen blijven plakken zoals velcro

Positieve ervaringen glijden van ons af zoals water op een teflon plaat.

Positieve ervaringen glijden van ons af zoals water op een teflon plaat.

Deze sterkere focus op het mogelijke negatieve is dus heel normaal maar niet altijd behulpzaam.

Stel je hebt dat evaluatiegesprek met je manager en het loopt helemaal prima. Zij is zeer tevreden van je werk en ziet een mooie toekomst voor jou in het bedrijf. Op het einde van het gesprek geeft ze je ook een werkpunt mee… En laat het nu toch net dat punt zijn dat uren na het gesprek je gedachten domineert.

Yes, je overlevingsinstinct in actie.

Is dat behulpzaam? Niet echt. Je kan het werkpunt vastpakken maar je aandacht constant daarop vestigen gaat je niet beter doen voelen. Voor je geluk zou het voordeliger zijn meer aandacht te geven aan alle positieve punten van je evaluatie.

Het is dus interessant om je bewust te zijn van dit mechanisme en strategieën te gaan toepassen die die negativity bias wat kunnen counteren.

De remedie: brein training

En om dit te counteren is er dus een relatief makkelijke remedie: simpelweg meer aandacht geven aan het positieve. Zonder je gedrag of acties te veranderen en dus vooral je denken te veranderen, kan je een stevige impact hebben op je geluk.

Hoe vaker je hiermee aan de slag gaat, hoe makkelijker het wordt tot het op een gegeven moment zelfs vanzelf gebeurt. We hebben ons dan geprimed voor meer positiviteit in ons leven.

Door het vaker te doen, train je je brein. En ons brein is gelukkig flexibel (brain plasticity). Door niet enkel op de negatieve ervaringen een “dit is belangrijk - vlag” te plaatsen (natuurlijk overlevingsmechanisme), leren we deze vlag ook meer en meer op positieve momenten te plaatsen (dankzij de verandering in je focus en je denken).

En we gaan daardoor meer en meer positieve emoties ervaren en geleidelijk aan optimistischer en gelukkiger door het leven gaan.

 
awesome-Rect-1024x781.jpg
 

Challenge

  1. Ga zo bewust mogelijk om met positieve momenten op het moment dat ze zich voordoen. Geef er aandacht aan zodat er een positieve emotie opgewekt wordt. Dit is moeilijker dan het lijkt want je zal veel positieve momenten gewoon laten passeren zonder er echt aandacht aan te geven. Daarom:

  2. Schrijf op het einde van de dag 3 positieve momenten van die dag op. Het helpt je om de gemiste positieve momenten te herbeleven, positieve emoties op te roepen, én je traint er je positiviteits-reflex mee. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Freebies!

Ik daag je uit om het 30 dagen uit te proberen met deze freebie: een journal om je brein te trainen voor het positieve!

En ik heb potverdorie nog iets extra 🤩: een gratis reeks met verschillende tips, oefeningen en inzichten over geluk, wekelijks aan huis geleverd in je inbox! 👉 The Happiness Advantage Toolkit.

Have fun with it! En hou me op de hoogte in de comments of via mijn social media kanalen (Instagram , Facebook of LinkedIn).

Geboeid, geprikkeld of goesting in meer? Check dan de event pagina voor mogelijke sessies die ik organiseer over happiness en high-performance.

Op een leven ten volle geleefd 🥂.

Jouw geluk, mijn missie.
Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.