Van drukte naar impact en voldoening - hoe het ook anders kan

 
IMG_9911.JPG
 

Nondepie wat mis ik reizen. Het overvalt me regelmatig in deze Coronatijden.

Deze foto was in Australië in 2016 tijdens een sabbatical met Bo. Beste tijd van ons leven.

Compleet transformatief.

Straks zijn we 4 jaar terug en op 1 april dit jaar (2021) ben ik 3 jaar zelfstandige. Tot nu toe was het part time freelancen als project manager en geleidelijk aan mijn training- en coaching praktijk uitbouwen.

1 april is voor veel mensen in mijn omgeving een speciale datum en ik hou die belangrijkheid graag in ere: vanaf 1 april is het gedaan met project management 😅. Met volle energie en goesting ga ik me nu 100% smijten op de eigen zaak.

Moed en geduld

Ik heb het gevoel altijd mijn tijd nodig gehad te hebben om te groeien in iets nieuw. Volwassenheid en maturiteit bijvoorbeeld, amai dat heeft lang geduurd.

Ontdekken wie ik ben en wat ik wil heeft ook lang geduurd (t.t.z. de eerste stappen daarin want wie we zijn en wat we willen verandert continue).

Durven veranderen van die eerste job die op het eerste zicht alles omvatte waar ik van kon dromen, heeft ook minstens een jaar langer geduurd dan nodig was (2007-2010).

Dan wel durven springen in een startup verhaal. Niet helemaal klaar zijn voor zo'n avontuur maar wel de kans grijpen en het volle pond geven, buiten mijn comfort zone. Te ver erbuiten dus weinig succesvol.

Op dat moment nog niet wetend wat te willen, heb ik daarna gekozen om als consultant aan de slag te gaan (perfect om op korte tijd veel te leren, dacht ik zo). Ook daar alle kansen gegrepen die ik kreeg en daarnaast ook lekker verwikkeld geraakt in de rat race. Veel voordeel gehaald uit mijn perfectionisme en doorzettingsvermogen, snel gegroeid, maar mezelf ook wat verloren (2011-2016).

Ik wist toen, in 2016, nog steeds niet echt wat ik wou en ik voelde dat ik vastzat in het rat race patroon (altijd druk, meestal achter de feiten aanhollen, te weinig aandacht voor belangrijke dingen in het leven, weekends nodig om te recupereren en bij te slapen, …).

In dat patroon, leerde ik achteraf, was ik totaal niet productief. En hoewel ik mijn manieren vond om gelukkig te zijn in dat leven, leerde ik (ook pas achteraf) dat dat oppervlakkig geluk was.

Passie en angst

De beslissing om een jaar uit die rat race te durven stappen en rond te reizen is de beste beslissing ooit geweest. Dat jaar (2016-2017) heeft me doen inzien dat de patronen waar ik inzat heel normaal zijn in onze maatschappij maar dat het ook echt anders kan.

Je kan de prioriteit verschuiven van "druk druk druk" naar bezig zijn met dingen die waarde creëren; je kan minder werken en toch meer gedaan krijgen; je kan veel meer balans creëren in wat voor jou belangrijk is; je kan leren om gelukkiger te zijn; je kan heel bewust acties nemen om je zelfbeeld en zelfvertrouwen omhoog te krikken; je kan de moed ontwikkelen om te durven gaan voor de dingen die voor jou belangrijk zijn; je kan meer veranderen dan je denkt (jezelf en je omstandigheden); je kan meer rust in je hoofd creëren; enz.

Je merkt dat ik werkwoorden als creëren, ontwikkelen, leren, kunnen, etc. gebruik. En dat is met rede: ik heb ervaren dat we door bewuste acties ongelooflijk veel impact kunnen hebben op onszelf en op wat we bereiken en ervaren in ons leven. Véél meer dan wat ik initieel mogelijk achtte.

En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. De passie heeft het gewonnen van de angst en ik ben me sinds de terugkomst van de wereldreis hier ook professioneel op beginnen toespitsen. Met de missie om mensen en bedrijven te laten inzien en ervaren dat het ook anders kan: leven in minder spanning en minder stress, leren om met minder inspanning meer gedaan te krijgen (betere prestaties), en in alles wat je doet meer geluk, voldoening en tevredenheid te ervaren.

Ik noem het happy high-performance, waarbij de kern van je potentieel wordt aangesproken om van daaruit meer impact te hebben op je leven en dat van anderen.

Een rijker leven leven waarin alles makkelijker en lichter verloopt, en waarbij succes (wat dat ook voor jou mag betekenen) een gevolg wordt van geluk en voldoening en niet verkeerdelijk wordt voorgehouden als de oorzaak ervan.

Geluk is een voorbode van succes.

(Lees hier meer over hoe geluk een voorbode van succes is en hoe je hiermee concreet aan de slag kan.
Voor meer info over hoe dit jouw organisatie kan vooruit helpen, zie
hier en hier.)

De moraal van het verhaal

Om terug te komen op mijn verhaal: ik heb op 1 april 2018 de moed gevonden om volledig zelfstandig te worden, te freelancen als project manager en zelf iets op te starten als trainer en coach.

Dit jaar, we zijn nu maart 2021, voel ik me klaar, vooral mentaal (tijd nodig om ergens in te groeien, weet je nog) om de relatieve zekerheid van project management los te laten. En ik voel dat het ondernemerschap meer begint te vloeien.

Ik voel me comfortabeler. En dat is misschien wel de moraal van het verhaal: geleidelijk aan worden de dingen buiten je comfort zone ook comfortabel.

En de tweede moraal van het verhaal: laat u niet angstig maken door de snelheid of het succes van anderen. Smijt je en besef tegelijkertijd dat geduld een mooie deugd is en blijft. Ieder heeft zijn of haar tempo. Ik had mijn tijd nodig, en dat is ok (disclosure: dat voelde vaak allesbehalve zo 😅). En tegelijkertijd mogen we onszelf er ook op wijzen als we het gebruiken als excuus om niet in actie te komen.

“Most people overestimate what they can do in a year and they underestimate what they can do in a decade.” - Tony Robbins

En ten derde, niet iedereen hoeft in je verhaal, je verandering, of in je nieuw levenspad te geloven maar het helpt wel om steun te voelen. Merci fantastische vrienden, familie en Bo.

Geduld, volharding, werken aan je zelfbeeld en steun dus: krachtige elementen om het pad naar een leven ten volle geleefd te bewandelen.

Conclusie

Je optimale leven nastreven vergt moed, daar kan je niet omheen. Maar het zalige is dat we die moed kunnen ontwikkelen en dat het leven alleen maar rijker wordt als we die moed inzetten om te gaan voor wat we écht willen.

Bijt je ook niet stuk op het vraagstuk van wat je écht wil. Purpose is leuk om over na te denken, maar dat hoeft niet vast te liggen. Kies iets waar je nu warm voor loopt. Doe een paar eenvoudige oefeningen of laat je coachen om te weten wat voor jou belangrijk is. Neem geïnspireerde actie (handel regelmatig op gevoel), werk aan je zelfkennis en bewustzijn en bouw stap voor stap aan dat leven waar jij van droomt en waar jij gelukkig van wordt.

Check gerust ook de THRIVE Academy als je er op je eigen tempo aan wilt werken.

Als je meer wilt weten over mijn verhaal of me beter wilt leren kennen, let’s connect! Ik kijk er naar uit om jou te leren kennen 😊. #curious

You cannot change the circumstances, the seasons, or the wind, but you can change yourself. - Jim Rohn

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

#becurious #becourageous #beyourbest

 
Wistjedat3 & Dienst 2.jpg