Happy High-Performance - mijn filosofie voor een leven ten volle geleefd.

 
 

Altijd druk, vaak achter de feiten aanhollen, weinig aandacht of tijd voor de belangrijkste dingen in ons leven, weekends nodig om te recupereren en bij te slapen, iets te veel frustraties en te veel stress.

De verwachtingen op alle vlakken liggen torenhoog in onze huidige maatschappij. We doen wat we kunnen maar houden vaak maar net het hoofd boven water of gaan zelfs regelmatig kopke onder. Het is meestal doorzetten en blijven gaan, regelmatig met het verstand op nul, doen wat we denken dat moet, en dan, als het even kan, ontspanning zoeken in afleiding (social media, alcohol, shoppen, browsen, eten, gamen, seks, …). Zelden staan we nog stil bij ons eigen leven. Zelden zitten we nog eens echt in het hier en nu.

Het is de rat race in zijn volle glorie, met al zijn neveneffecten.

Het doet me wel eens denken aan het liedje “opzij opzij opzij” van Herman van Veen (zie onderaan de post). We moeten altijd maar blijven doorgaan en kunnen precies niet meer stilstaan. Letterlijk stil staan, om nog eens een hapke adem te pakken, om te bekomen, om in te voelen met ons lijf, om wat meer in het moment te leven. Of figuurlijk stil staan om onder andere te reflecteren over waar we nu in ons leven staan of bij wat ons gelukkig maakt, en om na te denken over hoe we misschien meer plezier en voldoening uit het leven kunnen halen.

Het kan ook zijn dat je de druk van de rat race maatschappij minder ervaart maar dat je wel op zoek bent naar hoe je meer uit je leven kan halen. Hoe je bijvoorbeeld dát kan doen wat je echt wil. Hoe je meer kan bereiken van wat je wilt. Hoe je misschien beter kan presteren. Hoe je wat meer power, beweging en energie in je leven kan krijgen. Hoe je kunt bewegen van een “meh”-gevoel naar een “hell yeah”-gevoel. Of hoe je meer voldoening kan ervaren.

Wat de uitdaging ook is, het kan, en vooral, het kan ook anders dan wat we gewoon zijn in deze rat race maatschappij.

 
 

het kan ook anders.

En we hebben zelf de sleutel in handen.

Je kan bijvoorbeeld de prioriteit verschuiven van "druk druk druk" naar bezig zijn met dingen die voor jou belangrijk zijn. Je kan minder werken en toch meer gedaan krijgen. Je kan leren om meer van het leven te genieten. Je kan meer rust in je hoofd ontwikkelen. Je kan zelf-zekerder worden en je minder laten tegenhouden door angst, onzekerheid of zelftwijfel.

Je kan meer veranderen dan je denkt, en daar ligt de sleutel, tezamen met deze wijsheid:

Geluk is een voorbode van succes.

Geluk is een voorbode van succes.

Andersom gaat meestal niet op. En het is dit inzicht dat mijn leven transformeerde en toeliet om in zekere mate uit de rat race te stappen. Het harde werken brengt succes tot op een zeker niveau, maar ten koste van wat? Beseffen dat we de formule moeten omdraaien en best eerst focussen op ons eigen geluk, is een hemels geschenk.

Lichter door het leven gaan om makkelijker meer te bereiken, is de uitkomst.

Zelfontplooiing ging hierdoor bij mij van 'nice to have' naar 'must have'. Ik ging op zoek naar kennis, tools en ervaringen die me toe zouden laten om dat "druk druk druk" los te laten, om meer te kiezen voor mezelf, om lichter door het leven te gaan, en om meer te doen van wat voor mij belangrijk is.

Inzetten op onze persoonlijke groei en ons geluk is dus fundamenteel voor een leven ten volle geleefd en het is heerlijk om te ontdekken dat het werkt. Succes volgt als je goed in je vel zit.

Future happiness cannot compensate for current misery.

High Performance

Naast mijn happiness interesse, ben ik ook een prestatie liefhebber. Ik voel me graag productief. Ik krijg graag dingen gedaan. Ik zoek wel eens mijn grenzen op. Ik test mijn wilskracht en discipline. En ik ben ook vaak op zoek naar hoe ik het beter kan doen.

High performance in de context van dit model staat vooral voor:

het productief werken aan wat voor jou belangrijk is.

Het gaat over efficiënt stappen vooruit zetten op het juiste pad (productief zijn op iets dat er niet toe doet, is het meest onproductieve dat je kan doen).

De grootste les voor mij in high performance is dat je veel beter gaat presteren wanneer je focust op je geluk, op je eigen welzijn en je eigen gemoedsrust (peace of mind). High performance in de dingen die er toe doen, op lange termijn, wordt mogelijk gemaakt door je goed in je vel te voelen. Creativiteit, productiviteit, en effectiviteit floreren als je je goed voelt, en het zijn allemaal noodzakelijke bouwstenen voor high performance.

Anders gezegd, hoe gelukkiger je bent, hoe beter je zal presteren op de dingen die er toe doen.

Happy High-Performance

Die passie voor geluk en high performance hebben doorheen de jaren geleid tot een model dat mij en heel wat anderen geholpen heeft om meer met de glimlach door het leven te gaan en met minder spanning en minder inspanning meer te bereiken. Happy high-performance als je wil.

In happy high-performance combineer je kwaliteiten die soms tegenstrijdig lijken. Je zal zelfzeker en assertief zijn en tegelijkertijd vriendelijk en empathisch. Je zal een duidelijk beeld hebben van jouw eigen voorkeuren en wensen en tegelijkertijd openstaan voor andere voorstellen. Je bent standvastig en stabiel én tegelijkertijd flexibel in verandering en onverwachte omstandigheden. Je zal duidelijk en helder zijn in je communicatie en tegelijkertijd nieuwsgierig naar de ander. Je zal productief zijn en tegelijkertijd ontspannen. Je zal high performen door rustig te zijn. Je zal meer bereiken door minder te doen.

Samengevat, door dit model te volgen zal je mentaal sterker én tegelijkertijd meer flexibel worden waardoor je veel makkelijker mee kan bewegen met de hoogtes en laagtes van het leven.

Allemaal fijn en wel, denk je misschien, maar hoe begin je daaraan? Drukte, geen tijd, en bijna kopke onder, weet je nog?

I know. En als je een beetje zoals mij bent vergt het de nodige moeite om oude patronen te doorbreken. Maar het kan. Je kan groeien naar de persoon die erin slaagt om met meer rust en meer met de glimlach door het leven te gaan. Je kan een basis leggen die je toelaat meer te bereiken met minder.

Je hebt "gewoon" de juiste tools nodig.

 
 

Tools om je proces naar happy high-performance te starten

Er zijn ongelooflijk veel tools en inzichten voorhanden die je kunnen helpen. Ik kies er hier 2 uit die met weinig inspanning kunnen leiden tot grote impact.

1/ Meditatie en journaling

om je zelfkennis en zelfbewustzijn te verhogen.

Elk bewust groeiproces start met inzicht in jezelf, in je gedachten en de daaruit voortvloeiende emoties en gedrag, én in je tot dan toe onbewuste patronen. Meditatie en journaling zijn enorm krachtig om je meer inzicht te geven in wie je echt bent, nu.

Ter info:

  • Een journal template om er meteen mee aan de slag te gaan vind je hier.

  • Een aantal tips om te starten met meditatie kan je hier terugvinden.

2/ Fantasie en moed

om een helder beeld te vormen van wie je het liefst zou zijn als persoon (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel).

Om te veranderen moet je duidelijk weten wie je wilt zijn en wat je wilt bereiken en ervaren. Dat vergt in eerste instantie een beetje fantasie en moed. Fantasie om te durven dromen. Fantasie om anders te kijken naar het leven en jezelf. En daarnaast moed om angsten los te laten. Moed om niet altijd mee te gaan in je oude patronen. Moed om de schrik om anders te zijn, te laten varen.

Eens je dat beeld hebt, tezamen met een diepgaande kennis van jezelf en een scherp bewustzijn van je oude en gewenste nieuwe patronen, heb je een stevige basis in handen om succesvol te veranderen en minder gehaast door het leven te gaan.

PS: Hierbij alvast wat extra informatie over helderheid & purpose. En een podcast aflevering specifiek hierover.

Met meditatie, journaling, fantasie en moed heb je dus de fundamenten in handen om (veel) meer uit je leven te halen en de rat race los te laten. Je bouwt immers met stevige inzichten en een duidelijke visie.

 
 

More

Meer tools en meer inspiratie komen jouw richting uit komende weken! Volg me op @live.grow.matter om stap voor stap samen een leven uit te bouwen waar we op het einde van de rit van kunnen zeggen: dat was potverdorie een leven ten volle geleefd!

Ik gun het je in elk geval alvast van harte om met minder spanning en minder inspanning meer te bereiken, wat dat “meer” ook mag zijn voor jou.

  • Check gerust ook de resources pagina met gratis tools & video's om er verder zelf mee aan de slag te gaan.

  • Of de THRIVE Academy met tal van masterclasses die je stapsgewijs helpen met het uitbouwen van een leven ten volle geleefd.

  • De blog pagina is ook een leuke plaats om jezelf beter te leren kennen en je te laten inspireren voor een leven ten volle geleefd.

  • Contacteer me ook gerust als je meer wilt weten over dit topic of jezelf naar het volgende niveau wilt brengen met de hulp van coaching.

  • En als je niets van content wilt missen, kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Hierbij nog wat artikels gelinkt met het onderwerp:

Whatever you pursue, it is to be attracted by the person you become.

Cheers,
Jan

#becurious #becourageous #beyourbest

#thrive

Opzij opzij opzij

 
 

Over Jan

 

Klik voor meer details.