Clarity en purpose als fundamenten voor duurzame high-performance, discipline en motivatie.

 
LGM_D2_©ReadytoRumble__0147.jpg
 

Wat maakt nu eigenlijk dat we soms wel gedisciplineerd kunnen zijn en soms niet? Wanneer slagen we erin om onze motivatie aan te zwengelen als ie er even niet is? Wanneer slagen we erin om succesvol te werken aan onze dromen en doelen? En wanneer niet?

Er spelen tal van factoren, maar twee heel belangrijke zijn:

  1. Hoe helder het is wat we willen bereiken (clarity).

  2. Weten waarom we iets willen en hoe dit onze levensgoesting drijft, tezamen met de impact dat dit kan hebben (purpose).

Clarity & purpose zijn de fundering van discipline en het succesvol werken aan doelen.

Geen helderheid, geen verandering.

Clarity

Het kan zijn dat jij best helder hebt wat jij uit je leven wilt halen, top! Voor de meesten is het echter een zoektocht. Afhankelijk van de fase waarin je zit , heb je daar al ietwat een idee van of nog helemaal niet. Misschien weet je wel al goed wat je NIET wilt maar ben je er nog niet helemaal uit wat je dan in de plaats WEL wilt.

Tip: als je wat je wil gaat vertalen naar doelen, is het belangrijk om die positief te formuleren. Dit maakt dat je er de juiste energie in kan leggen zodat het makkelijker (en fijner!) wordt om ernaartoe te werken. “Ik wil minder stress”, is bijvoorbeeld negatief geformuleerd. Beter zou zijn om een doel te zetten dat jou ondersteunt om die stress te verminderen, bijvoorbeeld: “Ik ga 20 minuten wandelen in de natuur na mijn lunch”.

Geen doelen, geen groei.

Wanneer worden we meestal getriggerd om met die vragen over Clarity bezig te zijn? Heel vaak als iets niet lekker loopt in ons leven. Als we ons niet top voelen, als we frustraties hebben, als we regelmatig tegen de figuurlijke muur knallen, als we ons voor een te lange periode door de dagen moeten slepen. Dat kan een sterke motivator zijn om je te gaan afvragen wat echt belangrijk is voor jou maar weet dat je niet noodzakelijk hoeft te wachten tot je in die situaties terecht komt. Regelmatig eens exploreren en onderzoeken wat voor jou belangrijk is, kan de kwaliteit van je leven alleen maar verhogen.

PURPOSE

The meaning of life is to find your gift, the purpose of life is to give it away.

Heel vaak zal je voldoening uit het leven halen als je je kwaliteiten ontdekt en die begint te delen. Als je een verschil maakt voor anderen of de wereld of voelt dat je bijdraagt aan een groter geheel, ervaar je meer vreugde. Iedereen heeft wel iets uniek dat hij/zij kan bijdragen aan de wereld. Zie het als je morele verplichting om te vinden waar je goed in bent (en waar je plezier uit haalt), om dan die kwaliteit te ontwikkelen en te delen met de wereld. (Een beetje morele druk om het beste uit jezelf te halen 😉).

Maar ook los van de impact rondom ons, kan een heldere persoonlijke “WHY” ook heel interessant zijn om mee aan de slag te gaan. Wat drijft wat jij wilt? Met andere woorden, waarom wil jij wat jij wilt? En als je daarop geantwoord hebt, stel je opnieuw de vraag op het gegeven antwoord: waarom wil je dat? Je gaat je diepere drijfveren blootleggen, wat de bouwstenen zijn voor jouw purpose. Tip: Stel 7 keer de WHY vraag!

Het “waarom” achter je doelen geven je goesting en drive en helpen je gemotiveerd te houden voor je doel. Tip: grijp hiernaar terug bij mindere motivatie.

Check ook gerust de andere kant van motivatie en het belang van discipline in deze blog post.

He who has a why to live, can bear almost any how.

Hulpbronnen

Als je niet weet wat je wilt heb ik wel wat voor jou 😊.

  • Check de masterclass hierover op de Thrive Academy.

  • download het Clarity eBook met tal van oefeningen om meer helderheid te krijgen in wat belangrijk is voor jou,

  • contacteer me voor een coaching-sessie,

  • check de Event kalender om te zien of er sessies zijn die jou hier verder in kunnen ondersteunen.

Op een leven ten volle geleefd!

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

#unfoldyourfullpotential