Level Up Your Life - Hoe krijg ik grip op mijn zelfvertrouwen?

 
Photo by JoelValve on Unsplash

Photo by JoelValve on Unsplash

 

Als we spreken over iets vaag zoals zelfvertrouwen, is het nuttig om te starten met een definitie.

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in de eigen kracht (Van Dale). Het is het vertrouwen van een persoon in zichzelf, in dat wat hij of zij kan.

En dat is wat mij hard heeft geholpen in de benadering en definiëring van dit vage concept: het is iets dat je doet in plaats van iets wat je hebt of bent.

En hier hebben we meteen een eerste gouden tip voor zelfvertrouwen:

Zelfvertrouwen wordt veel makkelijker hanteerbaar als we het zien en benaderen als gedrag, namelijk iets wat je doet, in plaats van het te benaderen vanuit onze identiteit (wie we zijn).

Voorbeeld

Een simpel voorbeeld om het verschil aan te tonen tussen gedrag en identiteit en hoe je je denken hierin kan herkaderen:

Stel, ik zie mezelf als een lui persoon. Ik denk met andere woorden dat ik lui ben, ik geloof dat en zeg het ook luidop: ik ben zo lui. Maar dat neemt niet weg dat ik ook actieve dingen doe, zelfs als ik meer goesting heb om lui in de zetel te blijven liggen.

Zelfs als mijn identiteit die van een luie persoon is, gedraag ik me toch regelmatig actief. Je gedrag komt dus vaak niet overeen met je identiteit, met de persoon die jij denkt te zijn. Dit actief gedrag ook leren herkennen én erkennen, is een perfect antigif voor mijn luie identiteit en kan dus helpen mezelf anders te zien.

En het hele verhaal bewijst ook dat ik niet lui BEN, maar wel soms of vaak lui GEDRAG vertoon, net zoals ik soms of vaak ook actief gedrag vertoon.

Het is een kleine nuance, maar een heel belangrijke.

Op dezelfde manier gedraag je je misschien onzeker of voel je je misschien onzeker, maar onzekerheid is niet iets wat je bent. Je bent niet onzeker geboren. Dus deze herkadering geeft je meteen wat meer grip op het vage concept van zelfvertrouwen.

In de praktijk

Hier een aantal stappen die je kan nemen in de praktijk om dat te bewerkstelligen.

 
Zelfvertrouwen Tip 1.png
 

Voor een tweede tip over zelfvertrouwen, zie ook deze blogpost.

Geboeid, geprikkeld of goesting in meer? Check dan de event pagina voor mogelijke sessies die ik organiseer over zelfvertrouwen, happiness en high-performance.

Of contacteer me gerust voor individuele coaching rond dit topic of als je vragen hebt.

Op een leven ten volle geleefd 🥂.

Trouwens, als je geen nieuwe content wilt missen, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief. En ik post ook regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn en het zou leuk zijn ook daar te connecteren 🤗!

Geniet van je dag!

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

Jouw geluk, mijn missie.