Het grotsyndroom: Tijd om wakker te worden

 
wake up and jump
 

Heb je goesting om van alles te doen en neem je toch niet veel actie? Of heb je zelfs geen goesting om actie te nemen hoewel nu terug meer mag en kan?

De mens is een gewoontebeest en de kans is groot dat jij gewoon bent geworden aan minder sociaal contact, aan minder buiten komen, en aan minder “beweging” in je leven. We hebben veel meer dan gewoonlijk van hetzelfde gehad het afgelopen jaar met daarbij in de dagdagelijkse taken ook minder uitschieters. We hadden gemiddeld gezien meer controle en minder momenten buiten de comfort zone (als de kinderen naar de school of de opvang konden). Het gros van onze tijd zaten we vast in onze veilige thuishaven, vooral dat.

Misschien heeft het je wel wat goeds gebracht, dat thuiszitten. Maar misschien heeft het je ook wat in slaap gewiegd en voel je wat ongemak nu het leven stilaan terug zijn normale gang gaat. Inez Germeys (Professor Psychologie aan de KUL) verwijst naar het grot-syndroom. Hoewel we terug snakken naar het normale leven is ons corona-leven de standaard geworden en iets dat we niet op één-twee-drie terug doorbreken.

Zonder dat je het echt doorhebt (zo was het voor mij) ben je dus misschien wat vastgeroest in de corona manier van leven: minder verandering (thuis - winkel - thuis) en minder uit je kot gelokt worden, letterlijk en figuurlijk, wat ons mogelijks heeft doen slaapwandelen. En dat heeft zich mogelijks ook in je emoties gevestigd. Hoe heb je je immers gemiddeld genomen gevoeld? Adam Grant spreekt over “languishing”, samen te vatten als “meh”, het dominante gevoel van velen het afgelopen jaar.

Hierbij een warme oproep om de corona-routine te doorbreken, om terug meer beweging in je leven te brengen en terug van “meh” naar “hell yeah” te gaan. Je kan terug vaker een afspraak maken met vrienden, terug wat meer je familie zien, terug een terraske doen, binnenkort terug op restaurant, buiten komen in plaats van Netflix op te zetten, terug wat vaker naar kantoor, ....

 
Happiness
 

Uiteraard op jouw tempo en volgens wat goed voelt voor jou. Maar laat het pandemie-leven niet te lang en te diep inhakken op je gemoed of op jouw dromen en doelen die je misschien even on hold gezet hebt. Het is tijd om die opgeborgen plannen terug uit de kast halen!

Geef het grotsyndroom dus niet te lang speeltijd. Je wilt niet in 2022 of daarna wakker worden en je afvragen waar de laatste jaren naar toe zijn gegaan. De grootste spijt die we ervaren, wat uit onderzoek bij ouderen is gebleken, is het feit dat we niet ten volle geleefd hebben en dat we niet ons vol potentieel benut hebben.

Iedereen wilt een goed leven geleefd hebben. Wacht niet te lang om dat vast te pakken, grotsyndroom of niet. Let’s go!

Vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten in de comments of via mijn social media kanalen (Instagram , Facebook of LinkedIn).

Geboeid, geprikkeld of goesting in meer? Check dan de event pagina voor mogelijke sessies die ik organiseer over zelfvertrouwen, happiness en high-performance.

Op een leven ten volle geleefd 🥂.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

Be curious. Be courageous. Be your best.