We weten wat we moeten doen maar we doen niet wat we weten. Waarom?

 
we weten wat we moeten doen.png
 

De menselijke natuur: we weten vaak wat we zouden moeten doen (om fitter te zijn, om ons energieker te voelen, om gelukkiger te zijn, ...) maar we doen niet wat we weten.

Ik vind het een fascinerend concept. In de essentie komt het er volgens mij op neer dat de voordelen van de actie in het moment niet opwegen tegen de voordelen van de non-actie. Of, de winst van de actie weegt niet op tegen de kost.

Kunnen we daar iets mee? Met andere woorden, kunnen we manieren vinden om toch te doen wat we weten?

1/ WHY

We kunnen het voordeel van de actie of het gedrag wat sterker laten doorwegen door op te lijsten WAAROM je die actie wilt doen. Waarom wil je je energieker voelen? Waarom wil je je gelukkiger voelen? Etc. Hoe meer je daar mee bezig bent en voelt dat het écht belangrijk is voor JOU (niet voor iemand anders), hoe sterker je stok achter de deur om bijvoorbeeld toch te gaan sporten op het moment dat je het niet voelt.

2/ Je bent lui, en dat is ok.

De mens is van nature lui. We zoeken altijd naar de makkelijkste weg om iets te bereiken. Dat bespaart ons energie (die we vroeger nodig hadden om te overleven). We bewandelen dus liefst het pad van de minste weerstand. Je hier van bewust zijn kan al helpen. Gooi daar het besef bij dat dat maar een korte termijn beschermingsinstinct is en niet noodzakelijk het pad dat ons doet floreren, en je hebt weer een inzicht dat je kan ondersteunen in de actie. Observeer dus of het pad van de minste weerstand aan het spreken is en indien zo, wees daar niet te streng op en grijp terug naar de WHY om je luie neiging te doorbreken.

3/ Ben je geïnteresseerd of geëngageerd?

Als je interesse hebt, ga je het MISSCHIEN doen, als je je engageert, heb je de BESLISSING genomen om het te doen. Zeker bij dingen die zich herhalen (3x per week sporten, 5d per week gezond eten, etc), is dit een gigantische energiebesparing: je moet niet elke keer gaan afwegen! Zou ik, zou ik niet, ... dat kost tijd en massa's energie.

Daarom is 100% voor iets gaan veeeeel gemakkelijker dan 99%.

Dat had ik gisteren dus voor met mijn regenloopke. Ik heb momenteel geen 100% engagement op hoe vaak ik per week loop. Drashregen deed me daarom enorm twijfelen of ik zou gaan of niet, en ik heb echt 10min gespeeld tussen ja en nee, en uiteindelijk beslist om het wel te doen met de hulp van buienradar die aangaf dat er een slot zonder regen was (NOT!). En weet je hoe ik me daarna voelde? Trots, tevreden, verfrist 😉 🌧. En dat is tip 4:

4/ Focus op het gevoel na de actie.

Stap al even mentaal in het afronden van je actie. Je weet dat je er waarschijnlijk plezier aan gaat hebben, zeker achteraf. En zelfs als je iets doet waar je achteraf weinig plezier van hebt, is het ook iets om trots op te zijn. Geef dat dan ook grif toe: het heeft moeite gekost, maar ik heb het gedaan! 🥂

Om samen te vatten

veel goede dingen komen met wat discomfort. De vraag die je jezelf kan stellen om de belangrijkheid van je gedrag in te schatten wordt dan: welk discomfort wil ik hiervoor tolereren? Lange termijn geluk zit in het doen van de dingen waarvan je weet dat je ze op lange termijn gelukkig houden of maken. En daar zal regelmatig iets bijzitten dat op het moment zelf niet leuk aanvoelt... Kan je dan met bovenstaande tips toch kiezen voor wat je weet dat je moet doen?


#why #geluk #discipline #happiness #thrive #lui #actie #persoonlijkegroei #onelife #mechelen #livegrowmatter #smile #breathe