De ochtendroutines van de groten der aarde getest: Marcus Aurelius

 
Marcus Aurelius.png
 

2021 wordt het jaar waarin ik de gewoontes en routines van een aantal groten der aarde ga uittesten. De eerste op mijn lijstje: Marcus Aurelius.

Marcus was een Romeinse keizer doordrongen van het Stoïcijnse gedachtengoed. Zijn boek “Meditations”, zijn dagboek waarin ie zichzelf psychologisch en moreel advies geeft, is populairder dan ooit. De kern van de stoïcijnse filosofie is dan ook relevanter dan ooit tevoren en naar mijn bescheiden mening ook het fundament voor geluk, namelijk:

Wat mij overkomt ligt nooit 100% binnen mijn controle, maar mijn eigen gedachten en gedrag wel.

De pandemie bijvoorbeeld ligt niet helemaal binnen mijn controle maar hoe ik erop reageer wel.

“Angst op zich schaadt ons meer dan de dingen waar we angst voor hebben”.

Ik ben al een paar jaar geboeid door deze filosofie en zie ook veel overlap met het Boeddhisme en Mindfulness, die zeggen: je hebt je eigen geluk in handen door niet te vechten tegen wat is (de externe events, dat wat gebeurt, dat wat mij overkomt) en in het hier en nu te leven. In plaats van ons te frustreren en ons ongelukkig te denken, kunnen we als alternatief observeren van wat er rondom ons en binnen ons gebeurt, zonder oordelen. Meesterschap krijgen over je gedachten en de keuzemogelijkheid creëren over hoe je gaat handelen, is, net zoals bij het Stoïcisme, ook de kern van mindfulness.

Hier de gewoontes die ik heb toegepast in januari 2021. Ik licht eerst de gewoonte toe, dan hoe ik ze zelf heb toegepast en wat ze me heeft opgebracht, en tot slot een score op 5.

Dankbaarheid voor het leven

“You could leave life right now. Let that determine what you do and say and think.” — Marcus Aurelius

Hoewel de herinnering aan onze sterfelijkheid op het eerste zicht geen leuke is, is de herkadering naar dankbaarheid voor het leven wel zeer aangenaam (waarbij je indirect heel bewust bezig bent met het idee dat het vandaag je laatste dag kan zijn).

Hoe doe ik dit?

Marcus deed dit meestal ‘s avonds maar ik vind het fijn om het als eerste ding te doen als mijn wekker afgaat.

Ik zeg dan in mijn hoofd “ik ben dankbaar dat ik er vandaag weer een lap op mag geven en dat ik nog een dag op deze prachtige aardbol mag rondlopen. Dank u.”

Het geeft me een boost om er vandaag een topdag van te maken. Ik herhaal hierna meestal ook een paar keer: vandaag wordt een fantastische dag.

Today is going to be a great day. Yes sir!

Impact

De typische “ik wil niet opstaan” gedachten worden door deze gewoonte meteen in de kiem gesmoord en hoewel het klein lijkt, sluipt er meteen wat meer positiviteit en optimisme in je denken. De dag start wat lichter. Top.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

Sta stil bij je purpose

“At dawn, when you have trouble getting out of bed, tell yourself: ‘I have to go to work – as a human being. What do I have to complain of, if I’m going to do what I was born for – the things I was brought into the world to do? Or is this what I was created for? To huddle under the blankets and stay warm?’” — Marcus Aurelius

Marcus dacht veel na over wat onze rol is in dit universum. De meeste wezens doen gewoon wat gedaan moet worden en vervullen hun levensmissie. De koningin in een bijennest zorgt voor het voortbestaan van het nest door eitjes te leggen. De werkbij zorgt onder andere voor de bouw van het nest, voor de aanvoer van voeding, en voor de temperatuurregeling. Janine de werkbij denkt niet elke ochtend: ach miljaar, ik heb geen goesting vandaag, ik draai me nog eens om. Koningin Mia zegt ook niet: mannekes, ik heb geen goesting meer om eitjes te leggen, ik heb het gehad! Beide doen gewoon wat gedaan moet worden.

Marcus gelooft dat mensen, net zoals bijen, ook een levensmissie te vervullen hebben én dat die belangrijk is in het groter geheel. Jezelf hieraan herinneren kan helpen om ook op de minder gemotiveerde momenten toch te doen waarvoor je in de wieg gelegd bent en met andere woorden dus niet te veel tijd te verliezen aan Instagram, Netflix of je snoezelig bed.

Dit gaat trouwenns over het “Live” en “Matter” deel uit mijn motto: Live. Grow. Matter. Durf het leven te leven dat jij wilt, doe dat met een joie de vivre waardoor andere mensen er spontaan gelukkig van worden en maak er een impact mee op jezelf, op de mensen rondom je, op je gemeenschap en in het verlengde op de wereld en de natuur.

Hoe doe ik dit?

Ik probeerde het te doen in bed bij het wakker worden, net na de vorige dankbaarheid oefening. Maar eerlijk is eerlijk, vaak kwam het niet echt binnen.

Ik greep wel dagelijks terug naar mijn missie (help people feel and perform at their best) en putte hier wel energie uit als de goesting of de gemoedstoestand wat minder was.

Over purpose wordt trouwens heel wat gezegd en geschreven maar als het voor jou nog een zoektocht is kan dit werkboekje je misschien wel op weg zetten. Weet ook dat je purpose gerust kan veranderen in je leven en dat je ook purpose kan vinden in de alledaagse dingen. Purpose hoeft niet gelijk te staan aan een mega-vette wereldverbeterende levensmissie. Als je net een job gestart bent, zie dan of je purpose kan creëren in je job. Vat elke taak met goesting aan, wees nieuwsgierig, leer, doe je best, wees vriendelijk en behulpzaam. Da’s ook purpose.

Impact

Door nog bewuster bezig te zijn met mijn missie voelde ik vaker mijn intrinsieke motivatie en werd ik ook bewuster van de dingen die er voor mij eigenlijk minder toe doen. Het gaf dus meer focus en goesting om verder in te zetten op hetgeen ik wil in mijn leven (wetende dat dat niet alleen mezelf maar ook mijn omgeving ten goede komt). Met andere woorden, ik kwam wat dichter bij mijn kern.

Gewoonte score

⭐⭐⭐

Journal

Journaling. Een dagboekske bijhouden. Ik hoor al veel mannen denken: kom nou, weg met dat softe gedoe, man.

Maar het is zo’n krachtige tool.

Je kan in het in allerlei vormen doen. Ik heb deze 30 dagen geëxperimenteerd met “stroom van bewustzijn” schrijven, wat betekende dat ik gewoon neerschreef wat in me opkwam zonder het proces te sturen. Door alles wat spontaan opkomt op papier te zetten kom je meer in contact met je intuïtie of onderbewustzijn en ik heb effectief gemerkt dat er heel wat ideeën spontaan opborrelden tijdens het schrijven. Het hielp ook om gedachten en emoties vorm te geven die misschien niet helemaal helder waren voor het schrijven.

Hoe doe ik het?

Ik maakte er een fijn ritueel van want dat was weer 15 minuten weg van mijn kostbare prestatie drang, better make it fun! Ik zette verse koffie (bialleti for the win), dronk mindful en met intens genot een paar teugjes en begon dan te schrijven.

Ik gebruikte een schriftje zonder lijnen om zo weinig mogelijk structuur te hebben. Ik schreef ongeveer 10 minuten die “stream of consciousness”.

Als ik geen gedachten had (maakt dat mee!), dan schreef ik gewoon "ik heb geen gedachten” tot er weer iets die geest binnenglipte.

Impact

Het gaf me met momenten inspiratie die tot nieuwe ideeën hebben geleid voor mijn eigen zaak.

Op andere momenten was het eerder een soort therapie. Ik zat in wat woelige waters en erover schrijven gaf terug rust. Best straf.

Op sommige momenten had ik er geen goesting in maar dan hielp het koffie-ritueel en deed ik het toch. En laat dat ook de clue zijn voor elke nieuwe gewoonte die je in je leven wilt binnen brengen: als je weet dat het een gewoonte is die belangrijk voor je is, zorg ervoor dat je er tijd voor maakt. Kleine consistente veranderingen met grote impact op lange termijn, dat is waar het om draait.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

Bereid je mentaal voor op de dag

“When you wake up in the morning, tell yourself: The people I deal with today will be meddling, ungrateful, arrogant, dishonest, jealous, and surly.” — Marcus Aurelius

Marcus deed aan wat we nu negatieve visualisatie noemen. Hij overliep de dag en dacht aan alles wat mis zou kunnen gaan en wat lastig zou kunnen zijn. Dit lijkt pessimistisch maar het gaat erover om zelf zo positief mogelijk om te kunnen gaan met de lastige momenten van de dag. Hoe beter je voorbereid bent op bijvoorbeeld een arrogante opmerking van een collega net door die situatie in je hoofd al eens te overlopen en jezelf daar op een rustige kordate manier mee om te zien gaan, hoe makkelijker het zal zijn die geestestoestand en dat gedrag te manifesteren in de werkelijkheid.

Hoe doe ik het?

Ik zet het dus zeker niet in om negatief denken of doemscenario denken te triggeren en focus bij visualisaties over het algemeen meer op het positieve. Maar ik gebruik het wel om die momenten voor de geest te halen waar ik het moeilijk mee zou kunnen hebben. Een belangrijke meeting bij een klant bijvoorbeeld waar ze me mogelijks gaan challengen op mijn rapportering, of een meeting met een collega waaraan je kritische feedback wil geven. Door die momenten niet te licht op te vatten en de voorbereiding ervan niet van me weg te duwen, vergroot ik mijn kans om op die momenten op de best mogelijke manier te handelen.

Ik zet het dus in om doorheen de dag zoveel mogelijk positiviteit en mentale rust te kunnen behouden.

Negatieve visualisatie is dus een stiekeme optimist.

Praktisch: ik heb het opgenomen in mijn journal moment. Na de stream of consciousness spendeer ik 5 minuten aan mijn intenties van de dag waarbij ik ook die mogelijke moeilijke situaties overloop en mijn denken en doen errond neerpen.

Impact

Door die mogelijke lastige momenten van de dag, die je voor een groot deel kan anticiperen, mentaal voor te bereiden op basis van je “beste” zelf, wordt het effectief makkelijker om dat gedrag te tonen!

Ik besefte naderhand ook dat deze gewoonte je dwingt om jezelf te confronteren met wie je wilt zijn. Bezig zijn met die vraag is op zich al baanbrekend: nadenken over de persoon die je wilt worden in plaats van te focussen op of vast te blijven zitten in je huidige persoonlijkheid. Identiteit ligt niet vast. Zet intenties voor je toekomstige “beste” jij en gegarandeerd dat je persoonlijkheid die kant op zal bewegen.

Damn Marcus, deep stuff.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

Begin met de moeilijkste taak

Productiviteitsliefhebbers kennen deze: start je (werk)dag met de moeilijkste taak.

‘s Morgens zit ons wilskrachtvatje meestal nog vol terwijl ie ‘s namiddags of ‘s avonds vaak zo goed als leeg is. Het is dus verstandig om die moeilijkste taak aan te vatten als je er nog genoeg wilskracht voor hebt.

De voordelen zijn groot:

  • je krijgt die taak effectief afgewerkt zonder tegen hoge deadline-stress aan te lopen

  • je voelt je naderhand SUPER en komt in een fijne flow terecht

Voor veel mensen is het ook makkelijker om ‘s morgens gefocust te werken, net omdat we nog wat meer energie in de tank hebben (waardoor we die lastige taak ook sneller gedaan krijgen).

Een vraag die je jezelf kan stellen als het uitstelgedrag komt opborrelen: heeft je uitstelgedrag je leven al ooit minder stressvol gemaakt? (Een heel leuke blog over uitstelgedrag van Tim Urban: Why procrastinators procrastinate.)

Marcus gaat trouwens nog een stapke verder in zijn productiviteitsdiscipline:

“Concentrate every minute like a Roman—like a man—on doing what’s in front of you with precise and genuine seriousness, tenderly, willingly, with justice. And on freeing yourself from all other distractions. Yes, you can—if you do everything as if it were the last thing you were doing in your life, and stop being aimless, stop letting your emotions override what your mind tells you, stop being hypocritical, self-centered, irritable.” — Marcus Aurelius

Hoe doe ik het?

Ik probeer ‘s avonds de belangrijkste taak van de volgende dag te bepalen zodat ik er ‘s morgens na het journalen meteen mee aan de slag kan.

Ik had ook beslist om die 30 dagen geen social media / internet te checken voor 12u ‘s middags. Dat maakte dat ik na mijn koffie en het journalen zonder afleiding kon beginnen aan de meest belangrijke taak van de dag.

Voor de mensen wiens agenda ‘s morgens vaak vol staat met meetings: je mag tijd voor eigen werk blokkeren. En je mag je ook de vraag stellen of je echt nodig bent in die meeting. Eigenaarschap nemen over jouw takenpakket en prioriteren om de groots mogelijke impact te maken, betekent meestal dat je bewust uit het patroon van “achter de feiten aanhollen” stapt en tijd blokkeert voor dit belangrijk werk.

Als je ook vastzit in het patroon van drukte, check dan zeker deze blogpost. En als je nog wat extra productiviteitstips wil, is deze blogpost ook een leuke.

Impact

Het heeft een enorm positieve impact op mijn productiviteit.

Tijd nemen om te weten wat je belangrijkste taak is, is op zich al fenomenaal. Er gebeurt zoveel elke dag waardoor onze prioriteiten vaak veranderen en we het overzicht verliezen en dan maar in de val van de drukte vallen.

Met het oppikken van die taak als eerste ‘s morgens, zonder afleidingen, sla je twee vliegen in één klap: en je werkt aan het belangrijkste én je wordt nog niet gerund door de agenda van iemand anders. Golden!

Wat die afleidingen betreft, ken jezelf! Ik zorgde dat ik alle afleidingen uitgeschakeld had: GSM in de schuif, geen notificaties op de pc, noisecancelling headphones op en mijn vrouw wist dat ze me tussen 8-10 best niet stoorde (hetgeen je ook zou kunnen doen met je collega’s eens we weer terug naar kantoor mogen).

Uiteraard was dit niet elke dag mogelijk, bijvoorbeeld op dagen dat ik training geef, maar die training was dan voor mij ook de meest belangrijke taak van de dag.

Als ik gefocust had doorgewerkt op de belangrijkste taak, dan kreeg mijn zelfvertrouwen een boost en kon de dag op werkvlak eigenlijk niet meer stuk, wat motiverend werkte om er de rest van de dag ook een lap op te geven.

Mijn dankbaarheidszinneke uit de eerste gewoonte werd zo regelmatig realiteit.

Gewoonte score

⭐⭐⭐⭐⭐

Conclusie

Ik vind het stuk voor stuk superinteressante gewoontes en voel dat ze mijn leven op een ander niveau tillen. Het komt er eigenlijk op neer dat ik extra gewoontes inbouwde die me mijn leven heel bewust deden leven.

Ik stond stil bij het geluk dat ik heb om hier op deze aardbol rond te kunnen lopen en dat ik een purpose te vervullen heb tijdens deze korte periode dat ik hier ben (ik word dit jaar 37 nondepie. One life, better make it worth it!). Door te journalen krikte ik mijn bewustzijn verder op en kon ik mijn gedachten en emoties onder woorden brengen en meer in aanraking komen met mijn intuïtie (in het geval van de stream of consciousness journaling toch). Door daarnaast ook intenties te zetten voor de dag en mezelf voor te bereiden op mogelijke moeilijke momenten, vergrootte ik de kans op een positieve dag waarin ik mijn beste zelf probeer neer te zetten. Bovendien was ik heel bewust bezig met de persoon die ik wil zijn en groeide zo elke dag dichter naar die nieuwe identiteit. Als ik die dag dan ook nog eens begon met de moeilijkste taak, dan kreeg ik een boost van energie en zelfvertrouwen waardoor de rest van de dag ook vlotter verliep.

Ik ben met andere woorden fan (understatement)!

Hoe dit jou kan helpen tijdens de pandemie

Zoals in het begin vermeld hebben we persoonlijk weinig controle over de huidige pandemie. Met behulp van de Stoïcijnse filosofie en de gewoontes hierboven beschreven proberen we wel te beïnvloeden hoe we erop reageren. Ik ben zelf geen expert Stoïcijn die er dan maar in alle rust en zonder problemen doorfietst, en dat hoeft ook niet. Maar we kunnen het hier en daar wel wat lichter maken voor onszelf. We kunnen wat extra positieve gewoontes creëren. We kunnen onze angst wat naar beneden halen. We kunnen blijven investeren in wat ons goed doet voelen. We kunnen gehoor geven aan onze emoties. We kunnen nog eens naar binnen keren en beseffen wat echt belangrijk is voor ons.

De gewoontes hierboven beschreven kunnen je hierbij helpen.

Wat nu?

Test het een keer. Het kost niet veel tijd (wel veel alertheid).

En zoals met alle gewoontes waar je van voelt dat ze je helpen om je leven ten volle te leven: vasthouden die handel!

Have fun with it! En als je er mee gaat experimenteren, hou me op de hoogte in de comments of via mijn social media kanalen (Instagram , Facebook of LinkedIn).

Extra’s

Marcus deed nog heel wat andere dingen waar ik ook mee geëxperimenteerd heb maar die ik niet elke dag heb gedaan of die al een vast onderdeel waren van mijn gewoontes. Hierbij een greep uit dat arsenaal. Als je ook hier meer over wilt weten of hoe ik ze toepas in mijn leven, stuur gerust een bericht.

  • Doe alles alsof het het laatste ding is dat je zal doen

  • Klaag niet

  • Beweeg regelmatig

  • Bouw momenten van stilte in

  • Bouw momenten van ontspanning in

  • Eet om te leven, leef niet om te eten

  • Lees

  • Neem tijd voor je familie

Als je trouwens graag extra inzichten hebt over geluk, zelfvertrouwen en high-performance, dan is dit ook interessant voor jou:

Thrive Academy: alles voor een leven ten volle geleefd.

Optimal Living By Choice: een nieuw programma om jouw optimale leven te ontwerpen én op de rails te zetten.

The Happiness Channel: video's om je geluk te verhogen.

Level Up Your Life: video's om je zelfvertrouwen op te bouwen

Blog page met massa's tips en inzichten voor een leven ten volle geleefd!

Events die ik organiseer.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

Unfold your full potential.