Een vergeten element van je zelfbeeld en zelfvertrouwen: afspraken met jezelf

 
self-confidence
 

Jezelf houden aan de afspraken die je met jezelf maakt is een stiekemerd en vaak over het hoofd gezien element voor je zelfvertrouwen.

Het gaat over die kleine dingen waar je van beslist dat je ze vanaf nu gaat doen maar al na dag 3 of 4 opgeeft omdat je er niet toe komt. Elke keer als je tegen jezelf zegt of beslist dat je iets gaat doen en je doet het dan niet, knaagt dat een beetje aan je zelfvertrouwen.

De meesten kennen het voorbeeld van vroeger willen opstaan. Je beslist bijvoorbeeld om vanaf nu om 6u30 op te staan in plaats van om 7u. De eerste keer dat die verdomde wekker om 6u30 afgaat voel je je nog verschrikkelijk moe en beslis je te snoozen. De tweede dag ben je door omstandigheden te laat in bed gekropen en als de wekker om 6u30 gaat is het nog erger dan de dag ervoren. Je denkt, het is belangrijk dat ik uitgerust ben om productief te zijn (goede reden) en beslist om terug te snoozen. Dag drie ben je erin geslaagd met veel motivatie om op tijd te gaan slapen zodat je die 6u30 toch eens gaat halen. Maar als de wekker afgaat voel je dat het koud is in de kamer en zo lekker snoezelig warm onder je dons, dat je beslist om toch wat langer te blijven liggen.

Op dat moment is je geloof dat je erin zal slagen om vroeger op te staan al gekrompen tot een uitgedroogde erwt. Herhaal het snoozen nog een paar keer en je geeft waarschijnlijk (voorlopig) op.

Wat gebeurt er dan in ons en met ons zelfvertrouwen?

Je zegt in daden tegen jezelf dat je niet in staat bent je afspraken met jezelf na te komen en dat geeft een deuk aan je zelfvertrouwen.

Het vreet ook energie: je zegt het één maar doet het ander. Zie het als een paard dat je naar links stuurt en dan tegenhoudt om naar links te gaan. Dat beest gaat gefrustreerd en verward geraken.

Dieper onderliggend ga je ook, bewust of onbewust, denken: als ik zo'n klein iets nog niet kan, wat zou ik dan in staat zijn om grotere, moeilijkere dingen te verwezenlijken of te veranderen in mijn leven? En je blijft vastzitten in je oude patronen.

CHALLENGE

Ik zou je willen uitdagen.

Beslis om een kleine verandering die je al een tijdje wil, door te voeren in je leven en houd je er voor minstens 30 dagen aan.

In deze nieuwe lockdown is het niet evident om vreugdevol en energiek door het leven te gaan maar er zijn wel een aantal zaken waar je controle over hebt: beweeg je voldoende, eet je voldoende gezond, slaap je voldoende, etc. Je kan als je wil hier iets uit kiezen.

Voor mij deze maand is dat bijvoorbeeld:

  • niet eten na 20u

  • geen alcohol

  • geen junk-food (of eender wat toegevoegde suikers heeft)

  • minstens 3x per week journaling over successen / positieve momenten

Kies iets uit waar jij deugd van zou hebben en ga ermee aan de slag. En ik garandeer je dat je je na 30 dagen trots en zelfzekerder gaat voelen.

Tip

Het is perfect ok om iets heel klein te kiezen (bv 5 of 10min vroeger opstaan). Beter kleine succesvolle stappen dan grote gefaalde!

Veel plezier ermee. Hierbij wat extra motivatie en uitleg:

 
 

Als je graag extra inzichten hebt over geluk, zelfvertrouwen en high-performance, dan is dit ook interessant voor jou:

THRIVE Academy: een uniek programma om jouw optimale leven te ontwerpen én op de rails te zetten.

The Happiness Channel: video's om je geluk te verhogen.

Level Up Your Life: video's om je zelfvertrouwen op te bouwen

Blog page met massa's tips en inzichten voor een leven ten volle geleefd!

Events die ik organiseer.

 
Zelfvertrouwen Tip4.png