De geheime sauzen van geluk - de compassion saus

 
secretsauce
 

Wat vind jij van de volgende uitspraak?

There is no such thing as good or bad people. There is only joyful and miserable people.

Geen slechte mensen? Geen goede mensen? Op het eerste gezicht raar, maar ik vind het een verdorie krachtig statement. Het gaf me inzicht in een aantal sterke geluksdrivers en ik heb ze gedoopt tot de geheime sauzen van geluk.

Er zijn vier sauzen die je kan toevoegen aan jouw geluk-arsenaal. Ze zullen je helpen om elk moment in je leven aangenamer te maken: van slecht naar neutraal of goed, van neutraal naar goed of fantastisch, en van goed naar fantastisch.

Net zoals in de keuken lijken onderstaande inzichten over geluk op het eerste gezicht niet-essentiële onderdelen van de maaltijd, maar in realiteit zijn het cruciale ingrediënten voor een lekker, smeuïg gerecht.

De eerste twee sauzen zijn gericht op je relaties met anderen. Saus drie en vier zijn meer gericht op onze persoonlijke spanningen.

Laat het smaken!

Saus 1 - Compassion

If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion - Dalai Lama

Laten we teruggaan naar de stelling van goede en slechte mensen: There is no such thing as good or bad people. There is only joyful and miserable people.

Stel je voor dat je de “slechte” mensen niet op die manier gaat bekijken maar hen eerder ziet als ongelukkige mensen, als mensen die zelf met iets worstelen, wat tot uiting komt in hun gedrag.

Hoe zouden jouw gedachten, gevoel of gedrag naar die persoon veranderen? Mogelijks heb je iets meer begrip of medeleven (compassion*).

Of misschien maakt het geen verschil voor jou? Laten we het iets concreter maken.

Haal een persoon voor de geest waar je een allergie voor hebt. Iemand die je echt niet graag hebt omdat hij/zij opdringerig, oneerbiedig, gemeen, …. (vul zelf in) is. Beeld je nu in dat die persoon nooit zijn ouders heeft gekend, of sinds een paar maanden in een depressie zit omdat hij door een scheiding aan het gaan is, of net zijn kind verloren heeft. Zou dit je kunnen helpen om in eerste instantie te begrijpen dat die persoon zelf zeer ongelukkig is? En daardoor de wereld rondom zich ook ongelukkig maakt?

We praten het gedrag niet goed en we gaan er allerminst mee akkoord als het onaanvaardbaar gedrag is, maar het besef van de struggles bij die persoon kan wel helpen om de situatie beter in te schatten en anders naar hem/haar te gaan kijken.

Anders kijken is een ander perspectief kiezen.

Een keuze voor jouw geluk.

Gij vuile dief!

Stel je wandelt op straat en ziet een man die de handtas van een oude vrouw probeert af te pakken. Je bent krachtdadig en probeert tussenbeide te komen en de oude vrouw te helpen. Je hebt compassion* voor de oude vrouw en probeert haar dus te helpen. Je ziet onrecht, je voelt met haar mee, en wil de situatie aanpakken. Een heel normale menselijke reactie.

Nu, wat voel jij voor de dader? Wat is jouw reactie, fysiek of in gedachten, op hem?

Boos? Veroordelend als crimineel of als een slecht mens? Een vuile dief? Onbegrip voor zijn gedrag? Gefrustreerd dat er zo’n mensen op de wereld rondlopen? Wil je hem een stevige mep verkopen?

Ik snap je helemaal.

Nu is de vraag natuurlijk: wat doen die gedachten en emoties met jou? Neem even de tijd om dat te plaatsen.

Hoe zouden deze emoties veranderen als je ook compassion* zou hebben voor de dader? Niet voor de daad die hij stelt, maar wel voor hem als persoon door het besef dat hij allicht ongelukkig is.

* Compassion vind ik moeilijk te vertalen naar het Nederlands, of niet allesomvattend genoeg in het Nederlandse “mededogen” of “medeleven”. Vandaar dat ik het in het Engels houdt. Hierbij een beknopte definitie:

Compassion: de openheid, het begrip, en de bezorgdheid die we voelen voor een ander zijn lijden en hier iets aan willen doen. Het wordt soms verwisseld met empathie: je kunnen inleven in de situatie van de ander (en in dit proces ook de gevoelens van de ander voelen). Empathie kan dus aanwezig zijn zonder de wens om de situatie te veranderen. Compassion kan aanwezig zijn zonder op te gaan in de gevoelens van de ander.

Het resultaat van de compassion-saus

Dus wat betekent de compassion-saus voor jouw gerecht?

Het maakt dat je zelf minder gefrustreerd zal zijn, dat je minder stress zal hebben, dat je houding naar die persoon verandert (je beoordeelt of veroordeelt de persoon niet) wat waarschijnlijk leidt tot een verbetering van de relatie, je kan gemakkelijker de rust in je hoofd bewaren en zo de staat van je goed voelen behouden.

Het laat je toe om jouw eigen emoties kalm, beheerst en aangenaam te houden.

Toegepast

In een bepaalde periode van mijn tienerjaren was ik zelf een gemenerik. Hoe kwam dat? Omdat ik onzeker was en/of ongelukkig. Niet meer of niet minder. Mijn eigen miserie had een enorme impact op hoe ik in deze wereld opereerde.

Als ik daarentegen gelukkig ben en me goed voel, dan is het een pak lastiger om boos of gefrustreerd te zijn, of de a**hole uit te hangen. (Zie ook dit artikel over de fantastische impact van geluk)

Ik heb zelf ook redelijk wat allergie-personen gehad in mijn leven, vooral in mijn professionele carrière (wat ook veel over mijn persoonlijkheid zegt). En als het echt diep zit, heb ik ook ervaren dat bovenstaande inzichten niet zomaar op een magische manier gaan leiden tot minder frustratie of minder stress. En hoewel misschien niet meteen oplosbaar, kan eraan werken wel leiden tot een verbetering. Een paar graden minder lastig kan al een groot verschil maken. En bovendien, zoals met alles in ons persoonlijk groeiproces, zal het inzetten hierop na verloop van tijd gemakkelijker worden. Als je de baseline van geluk stap voor stap omhoogduwt, zal dit geleidelijk aan het proces exponentieel eenvoudiger maken.

Intens(er) geluk komt dus niet met een simpele toverspreuk. “Pief poef paf, mijn geluk is af” werkt helaas niet. Het vereist werk. Maar ik beloof je, het werk loont!

Wat vertelt jouw gevoel je?

Wat ik ook zéér interessant vind, is dat jouw allergie je een mogelijk inzicht geeft in een domein waar jij in wil groeien. Met andere woorden, iets aan de basis van het gedrag waar je een allergie voor hebt, wil misschien meer aanwezig zijn in jouw leven. Vraag je af: wat ligt er aan de basis van die allergie? Welke kwaliteit zou je meer willen hebben in je leven die, misschien in extreme vorm, bij de andere persoon te vinden is? Als je dat ook begint te beseffen, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je persoonlijk groeiproces open 😊. Als dat niet lukt, niet erg. Op een gegeven moment ga je je ego even aan de kant kunnen schuiven om hier open voor te staan.

Ludiek weetje: tijdens het schrijven van dit artikel heeft een oude ‘allergie’ waar ik al een paar jaar geen contact meer mee heb, me toegevoegd als vriend op Facebook. Blijkbaar was het schrijven van dit artikel net dat stapje dat ik nodig had om met een glimlach zijn vriendschapsverzoek te kunnen aanvaarden 😄.

Samengevat

Onze perceptie en benadering van een persoon bepaalt welke emoties bij ons gegenereerd worden en welke interpersoonlijke spanning we ervaren. Met de bovenstaande inzichten kan je dit leren sturen in jouw voordeel. Dit betekent in de eerste plaats minder spanning, minder stress en minder frustratie voor jou. En als zijeffect creëer je ook een betere wereld, want compassion en vriendelijkheid triggeren dezelfde kwaliteiten bij de mensen rondom je.

Trouwens, compassion verhogen voor anderen kan ons ook helpen compassion voor onszelf te verhogen. Minder hard voor onszelf betekent ook minder persoonlijke spanning en stress.

Lees ook gerust ook dit artikel met een pak extra tips voor geluk.

Compassion and tolerance are not a sign of weakness, but a sign of strength - Dalai Lama

En volg me op Instagram , Facebook of LinkedIn om op de hoogte gebracht te worden van de andere 3 sauzen! Of je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief 🤗.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.