Breinscheten en 10 andere tips voor rust en geluk

 
Clouds
 

Wanneer de bomen en de wolken aligneren in het Mechels Broek…

Vredig tafereel. Alles mooi in lijn. Alles rustig, geen chaos.

Rust versus Onrust

Als ik dat dan vergelijk met mijn hoofd op een gemiddelde werkdag, dan gaat het er vaak aan toe zoals in onderstaand plaatje.

 
Stormcloud
 

Druk, veel gedachten, veel “moetens”, af en toe donker, van links naar rechts, van boven naar onder, hollende gedachten, af en toe geagiteerd, stress, te weinig focus, weinig zelfbewustzijn.

Of een beetje zoals storm op zee. Woelig.

 
Storm
 

Breinscheet

Soms beeld ik me in dat ik mijn hersenpan kan opendoen, zoals een potje, en alle woelige gedachten eruit kan laten. Een donderwolkje dat eruit mag. Een grote breinscheet eigenlijk. Fffwwiiiet, eruit met die onrust.

brainfart.jpg

En dan: kalmte, focus, en controle over je gedachten. Een vredig gevoel. Een gelukzalig gevoel. Aanwezig en alert. Een staat waarin het bijna onmogelijk is om boos te worden. Een vlaag waarin je niet boos kan zijn op anderen en eigenlijk alleen maar het goede in iedereen ziet. Focus komt gemakkelijk. Je ziet gemakkelijker het groter geheel, je kan beter prioriteren. Je staat meer in aanraking met je buikgevoel en maakt betere beslissingen.

Als je al die kwaliteiten meestal al in je leven hebt, super! Als je die kwaliteiten vaak niet hebt, ga ik ervan uit dat je die ook wat meer zou willen.

Maar wat houd je tegen om die kwaliteiten te ontwikkelen?

Misschien weet je niet wat je moet doen om die kwaliteiten te ontwikkelen? Misschien heb je niet door dat het ook anders kan en ben je zo gewoon aan je dagelijkse drukke leven, overvol hoofd en stress? Of misschien zie je geen licht meer aan het eind van de tunnel en lijkt het een gigantische opdracht om in jezelf te investeren?

Er zijn gelukkig heel wat manieren om die kwaliteiten van rust in je hoofd en geluk in je leven te ontwikkelen, net zoals we leren fietsen, een nieuwe gsm leren gebruiken, of een nieuwe taal leren.

Hierbij het stappenplan dat mij heeft geholpen om die kwaliteiten te ontwikkelen.


Het 10-stappenplan naar rust en geluk

1. Training in zelfbewustzijn

Regelmatig aandacht geven aan wat je voelt, wat je denkt, hoe je er fysisch bijzit of -staat, en hoe je handelt. Ben ik met mijn vingers aan het prutsen (zenuwachtig), hangen mijn schouders naar voor (onzeker, me onderdanig opstellen), ben ik aan het denken: ik moet dit en dat nog doen, het is zo veel (stress-genererende gedachten), reageer ik gepikeerd (ik probeer aan mijn gelijk vast te houden), ben ik me bewust van mijn gemoedstoestand?

Zie hier een tool die je kan ondersteunen om je zelfbewustzijn op te bouwen.


2. Training in zelfkennis

Wat ik hierboven tussen haakjes heb gezet zijn inzichten die ik gekregen heb door het, na het bewustzijn hiervan, te analyseren. Wat betekent die houding, wat doet die gedachte met me, kan ik echt voelen wat ik voel en begrijpen waarom ik me zo voel, wat is de reden van mijn reactie of mijn gedrag?

Een beetje eigen-coaching.

Niet gemakkelijk en vaak confronterend, maar ook daar kan je uit leren. Wat ontwijk je om van jezelf te onderzoeken? Welke potje laat je liever dicht? Waarom? De tool hierboven vermeld zal je ook helpen om je zelfkennis op te bouwen.

Stap 1 en 2 zijn de fundering om te bouwen aan jouw oase van rust en geluk 😊.


3. Training in het kalmeren van je geest

Als onze geest of ons brein druk in de weer is met ons het leven zuur te maken, hoe kan ik deze dan kalmeren?

Simpele meditatie-technieken doen hier wonderen (trouwens ook voor punt 1 en 2). Ik begin bijvoorbeeld te letten op mijn ademhaling. Eén keer echt aandacht geven aan je ademhaling breekt even de spiraal van je overactieve geest. Hoe meer je je hierin traint, hoe makkelijker dit wordt. Je leert je brein de reflex aan om de hollende gedachten te stoppen. Net zoals bij elke nieuwe gewoonte, is het moeilijk in het begin maar wordt het makkelijker hoe meer je het doet en op een gegeven moment zelfs een automatisme.

Het helpt dus om een moment van rust te vinden.

Je kan ook intens van de natuur of van je omgeving genieten. Of van muziek. Of in een runner’s high terecht komen. Vind wat het beste werkt voor jou en zet het in bij een overactief hoofd.

Een kalme geest is ook een aandachtige geest waardoor je beter kan presteren.

Zie hier ook extra info over breintraining.


4. Training in dankbaarheid

Leren focussen op al het goede in je leven. Als ik me wat minder voel, helpt dit vaak om terug rust te vinden. Het gevoel van dankbaarheid kan niet samen bestaan met wat wij als negatieve emoties bestempelen (frustraties, woede, droefheid, stress, ...). Zie ook hier en hier voor meer info hierover.

Als dit moeilijk is, probeer eerst stap 3 zodat er al wat rust ontwikkelt wordt in je hoofd waardoor het gemakkelijker wordt om door de bril van dankbaarheid naar de wereld te kijken.

Als ik echt pissed-off ben, werkt dit echter meestal niet 😄. Wat dan wel helpt:


5. Fysieke training

Ne keer goed zweten! Dat hart laten pompen, buiten adem geraken. Een complete reset van je zenuwstelsel, met als gevolg een beter gevoel en meer kalmte in je hoofd.


6. Training in positief denken

Gelijkaardig aan training in dankbaarheid, kunnen we ons ook trainen om meer positief te denken. 40% van ons geluk wordt bepaald door onze mindset dus dat is best veel dat we zelf kunnen beïnvloeden.

Ik moet jullie het verhaal van de negativity bias niet meer vertellen (zie gerust dit artikel voor de details). Weet dat de meeste mensen meer neigen naar negativiteit. Simpelweg aandacht leren geven aan de positieve dingen van de dag (bv met een success-journal of de Jar of Awesome), traint je brein om dit sneller en makkelijker te zien. Met andere woorden meer geluk, minder negativiteit, en bijgevolg meer kalmte in je hoofd.


7. Training van je glimlach

Trek die gezichtspieren wat regelmatiger aan. Ons lichaam volgt onze gedachten en reageert op onze omgeving (bijvoorbeeld stress gegenereerd door een gedachte leidt tot rode wangen, een snellere hartslag of meer transpireren). Maar onze fysieke uitdrukkingen beïnvloeden ook ons lichaam (onze hormonen en bijhorende gevoelens). Zet je in een power pose en de kans is groot dat je stressniveau wat daalt. Zo ook, tover een glimlach op je gezicht en de kans is groot dat je lichaam denkt dat je gelukkig bent, waardoor je je ook effectief gelukkiger en rustiger zal voelen.


8. Training in empathie

Hoe beter je jezelf leert kennen (stap 1 en 2), hoe makkelijker het wordt om empathisch te zijn. Je beseft immers dat we allemaal onze issues hebben, dat iedereen ook maar probeert om op de best mogelijke manier door het leven te geraken.

Er is een heel eenvoudige manier om ons empathie-vermogen een extra boost te geven: wens 2 personen per dag het allerbeste toe en dat ze gelukkig mogen zijn. Gewoon in je hoofd, het hoeft niet luidop. Simpel maar enorm krachtig.

Een staat van empathie is een rustige staat waarin je moeilijk opgewonden of gefrustreerd kan geraken door de mensen rondom je. Dus ook een zeer leuke om in te zetten voor rust in je hoofd 😊.


9. Training in zelfvertrouwen

Er zijn heel wat zaken die kunnen bijdragen aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Veel van die zaken komen neer op het nemen van actie, durven uit jouw comfort zone te gaan. Ik ga hier eens een apart artikel over schrijven, maar voor nu: je kan jezelf dus trainen om meer zelfvertrouwen op te bouwen door actie te nemen, door te doen. Niet twijfelen, doen. Leren meer uit de comfort zone te gaan. Meer gewoon worden aan het opereren buiten de comfort zone zodat die zone altijd uitbreidt en je minder angst of stress zal ervaren en dus vaker rust kan bewaren in je hoofd.


10. Zes keer diep in- en uitademen

Dit is veruit de makkelijkste manier om je zenuwstelsel van “stress” naar “rust” te brengen. Adem in door je neus voor 5 seconden, en adem uit door je mond voor 5 seconden (alsof je uitblaast door een rietje). Herhaal 6 keer.


Kiezen voor geluk

“Kiezen voor geluk” vat voor mij de 10 bovenstaande stappen samen. Als je jezelf ontwikkelt in al die aspecten, kies je voor geluk. Jouw geluk. Een leven waarin je je beter voelt, kalmer, meer in controle, assertiever. Je kan hiervoor kiezen omdat het allemaal dingen zijn die je kan aanleren en waarin je jezelf kan verbeteren.

Voila, hiermee heb je een pittig trainings-plan om meer rust in je hoofd op te bouwen en aan je geluk te werken. Werk eraan zoals je zou werken aan je lichaam en ik beloof je dat de rust vaker zal wederkeren in je hoofd, dat je geluk een percent of 10 zal toenemen, en dat je er makkelijker in zal slagen om regelmatig een breinscheet te laten 😉. Weg met die onrust.

Tip

Zet niet in op alle 10 tegelijkertijd. Zorg dat het te doen is en dat je je focus kan behouden. Focus bijvoorbeeld elke maand op één of maximum twee stappen voor punt 1-4, 6, 8 en 9. Punt 10, 7 en 5 kan je op eender welk moment oppikken: kan ik glimlachen, ademen, of sporten als het me te veel wordt?

Laat me weten als je mee op deze persoonlijke groei-kar springt en hoe ik je kan helpen!

Ik post regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn, dus connecteer gerust! Of je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van andere blogposts of nieuwtjes rond geluk en high performance.

Succes en have fun!


Watch your thoughts; they become words. Watch your words; they become actions. Watch your actions; they become habits. Watch your habits; they become character. Watch your character; it becomes your destiny.

- Lao Tzu


Bonus Tip: perspectief training

Jezelf trainen om de dingen die NU gebeuren in een ruimer perspectief te zien.

  • Zal ik hier over een week, een maand, een jaar, of over 5 jaar nog van wakker liggen?

  • Als het nu 10 jaar later zou zijn, hoe zou mijn toekomstige zelf dan naar dit probleem kijken?

  • Wat is het ergste dat kan gebeuren?

  • Sterrenkijken: creëer het besef dat je maar een mini mini mini stukje in de kosmos bent, wat kan helpen om je problemen of moeilijkheden in een ander daglicht te zien en een pak lichter te ervaren.

  • In lijn met de Boeddhistische traditie: besef dat ook dit moment zal veranderen. Niets blijft hetzelfde, alles verandert (de wet van vergankelijkheid). Zie ook dit artikel om deze mindset te ontwikkelen.