Mentale fitness: niets is permanent

 
joshua-newton-275881.jpg
 

Heb je deel 1 & deel 2 van deze blog-series al gelezen? Om de hele context mee te hebben, best even lezen.

Het inzicht dat Vipassana gebruikt om de realiteit objectief te observeren en geen ongezonde verlangens of aversies te creëren, is eentje van goudwaarde: alles verandert, altijd. Dit is de wet van de natuur in de praktijk: dingen komen en gaan, komen tot leven en sterven weer af, alles is constant in verandering, niets is permanent.

Dit inzicht helpt met het accepteren van de realiteit: indien je in een minder leuke situatie zit, moet je beseffen dat dit zal veranderen. Dit maakt het makkelijker om de situatie te accepteren en om hier geen aversie voor te creëren (de aversie voor de situatie maakt deze zo moeilijk, niet de situatie zelf). En idem als je iets leuk meemaakt moet je ook beseffen dat ook dat verandert en kan je er dus best geen ongezond verlangen voor ontwikkelen.

Dit deden wij in de praktijk door de verschrikkelijke pijnen (voor mijn pijngrens) van lang in onze meditatie-houding te zitten, te overstijgen. Ook dit verandert, focus op iets anders of observeer de pijn objectief en de pijn wordt minder. En bij een fijne ervaring moest je je er heel bewust van zijn dat ook dit weer weg zal gaan.

Behoorlijk moeilijk, maar door te mediteren train je je brein dus constant om objectief te observeren en niet op automatische piloot te reageren, met het inzicht dat niets permanent is. Je vermijdt dus om ongezonde verlangens en aversies te creëren.

Hoewel ik regelmatig het gevoel had dat mijn meditaties niet goed zijn (geen focus, constant afdwalen, hier en daar wat frustratie, in slaap vallen, etc.), is de verandering die het teweeg heeft gebracht in men leven onmiskenbaar. Ik heb ook geleerd dat er niet zoiets is als een slechte meditatie, elke stap helpt.

Een aantal voordelen die ik ervaar dankzij meditatie:

  • sneller en meer bewust van mijn gedachten en emoties met als gevolg dat ik deze beter kan sturen en mezelf ook beter leer kennen en mezelf dus ook kan verbeteren;

  • als de emotie het overneemt, krijg ik deze sneller terug onder controle;

  • veel meer verwondering voor wat er rondom mij gebeurt want ik ben me er meer bewust van. Met als gevolg dat ik vaker vreugde & geluk ervaar;

  • meer empathie. Ik weet niet hoe of waarom precies, maar ik kan me makkelijker inleven in de situaties van anderen;

  • veel meer bewust van de echt belangrijke dingen in het leven. En er in slagen om niet (te vaak) door de maalstroom van de westerse maatschappij meegesleurd te worden.

Zie de andere voordelen in de vorige blog.

Belangrijk om te begrijpen is dat het niet reageren tijdens de meditatie NIET gelijk staat aan een passief leven buiten de meditatie. Integendeel, je bent assertief, energiek en krachtig in je doen en laten, maar je leert dit gecontroleerd in te zetten: je maakt bewust de keuze om daadkrachtig op te treden in plaats van ongecontroleerd te reageren.

Een hele boterham tot nu toe! Ik heb nog een kers op de taart met de laatste inzichten van mijn meditatie-practice in deel 4 . Ik neem ons ego onder de loep en jij leert hoe je een meditatie-routine kan opstarten. Veel leesplezier!

Op een kalme geest.
Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

"If you cling and resist the cycle of life (impermanence), it means you are refusing to go with the flow of life and you will suffer" - Eckhart Tolle

Photo by Joshua Newton on Unsplash