Hoe luiheid jouw geluk en zelfvertrouwen saboteert en hoe je hieruit kan komen.

 
IMG_7691.JPG
 

Dit is de glimlach wanneer luiheid het bijna wint van wilskracht maar je kan hem zijn ongelijk tonen door keihard te genieten van de activiteit die je bijna niet gedaan had.

Met dank aan Miss Sunshine ☀️🙏😊.

Niet toegeven aan luiheid is in wezen een simpele geluks- en zelfvertrouwensbooster, het lijkt alleen niet zo.

Vloek jij ook soms op je luiheid?

Wilskracht

Ik merk dat je je wilskracht kan trainen om meer discipline aan de dag te kunnen leggen, onder andere dankzij de 75hard challenge die ik momenteel aan het doen ben. Er wordt een hele dynamiek in gang gezet als je meer doet van wat je weet dat je zou moeten doen (meer sporten, gezonder eten, meer lezen, minder social media, ...). Negen kansen van de tien ben je gelukkig en trots na de actie, wat je hersenen input geeft om dat gedrag te herhalen (beloningsmechanisme). Hoe meer je het herhaalt, hoe groter ook de kans dat het een gewoonte wordt. En eens dat gebeurt, heb je geen wilskracht meer nodig om over te gaan tot actie.

Zelfvertrouwen

Bovendien bouw je je zelfvertrouwen op elke keer je doet wat je van plan was te doen. De zachtste sofa, Netflix, noch regen kunnen je tegenhouden. Je komt de afspraak met jezelf na en bouwt hiermee letterlijk aan het vertrouwen in jezelf (zelf-vertrouwen). Dus hoe vaker je dit doet, hoe minder sterk onze zelftwijfel-stem wordt (“ge kunt dit toch niet volhouden” of “ge zijt hier niet sterk genoeg voor”).

Zelftwijfel

Zelftwijfel en onzekerheid zijn naar mijn gevoel de belangrijkste saboteurs van ons geluk. Niet toegeven aan luiheid is dus een manier om hier wat tegengewicht aan te bieden.

Kleine stappen met grote impact op ons geluk en zelfvertrouwen op lange termijn.

Struikelblokken en hulpmiddelen

Wanneer is het voor mij het moeilijkste om niet toe te geven aan luiheid? Als mijn gemoedstoestand niet top is. Als ik me slecht voel, is de stap naar actie een pak moeilijker. Maar niet onmogelijk.

Wat helpt me?

  • Voldoende slaap

  • Niet te veel dingen tegen mijn goesting doen (risico van wilskracht-uitputting)

  • Mindfulness en meditatie

  • Inzetten op andere geluksboosters, zeker als de gemoedstoestand niet optimaal is

  • Verantwoording afleggen aan iemand of iets anders (bv je officieel committen voor een challenge, een partner in crime vinden om mee te doen, etc)

Voor meer hulpmiddelen, zie ook deze blogpost.

Wat maakt luiheid met momenten dominant bij jullie? En klikt of wringt het als je dit leest? Feedback welkom! 😊

Ik post regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn, dus connecteer gerust! Of je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van andere blogposts of nieuwtjes rond geluk en high performance.

Nothing changes until you do.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.