Olympische disciplinetraining - de resultaten van de 75Hard Challenge (Deel 2)

 
Mental Challenge
 

De 75 Hard Challenge

De 75 hard challenge zit erop! Lees hier het eerste deel van mijn bevindingen met heel wat inzichten over de fysiek-mentale spanningsboog en hoe je je energieniveau een duwtje in de rug kan geven, alsook een woordje uitleg over de challenge.

Hieronder het tweede deel van mijn bevindingen met onder andere wijsheid van de mama, extra inzichten in de kracht van discipline en wilskracht, het gevaar van te veel discipline, tips over hoe je meer vrijheid in je leven kan inbouwen, en de finale evaluatie van mijn vooropgestelde doelen.

Enjoy!

De resultaten - deel 2

Laten we wat dieper duiken in de kracht van discipline en hoe dit je vrijheid, geluk en zelfvertrouwen kan helpen opbouwen.

Discipline equals Freedom

Discipline is vrijheid, een uitspraak van Jocko Willink. Hoe meer discipline je aan de dag kan leggen, hoe minder afhankelijk je wordt van het duiveltje op je schouder. Dankzij een sterke discipline heb jij veel meer controle over dat duiveltje. Discipline laat je immers toe nee te zeggen tegen het vaak sterke stemmetje in je hoofd dat liever in de zetel blijft liggen dan te gaan sporten, dat liever ongezond eet dan gezond, dat liever scrolt op social media dan werkt aan iets productief.

Zeker op lange termijn is discipline datgene dat het verschil maakt in hoe snel je je doelen bereikt, of je ze bereikt, en over het algemeen of je je leven kan leiden zoals jij zou willen. Discipline laat toe om de gewoontes die jij nodig hebt om het leven te leven dat jij wil, in te bouwen. Motivatie alleen is niet voldoende. Het is niet realistisch te verwachten dat je altijd gemotiveerd zal zijn.

Motivatie is onbetrouwbaar

De belangrijkste les in motivatie: vertrouw niet op motivatie! Motivatie is een belangrijke compagnon maar geen perfecte vriend. Je hebt andere buddies nodig, naast motivatie. Als je enkel op motivatie naar doelen toewerkt, zal je waarschijnlijk falen, zelfs al is het iets super belangrijk. Je hebt commitment, engagement, en volharding nodig. Je verhoogt de kans op slagen enorm als je net op die momenten dat je geen goesting hebt en dus niet gemotiveerd bent, toch doet wat je moet doen. Dit betekent dat je discipline aan de dag kan leggen op die moeilijke momenten.

Dit inzicht was een game-changer voor mij.

Discipline tip: vervang slechte gewoontes

Vroeger was ik arrogant genoeg om te denken dat ik fantastisch hoge wilskracht en discipline had, altijd. Ik ben gemotiveerd, dacht ik, en dat leek voldoende om te doen wat ik vooropstelde. De realiteit heeft me echter al vaak terug met beide voeten op de grond gezet 😄.

Ik moest dus slimmer zijn deze keer, anders zou de challenge niet lukken. Ik kon maar beter mijn slechte gewoontes of verslavingen vervangen door iets anders in plaats van helemaal niets in de plaats te stellen. Voor mijn suiker-cravings bijvoorbeeld waren een druifke of koeken waar alleen fruit & noten inzitten (Nak'd) de redders van dienst. Had ik goesting in mijn speculaas en stukje chocolade bij de koffie na het eten en slaagde ik er niet in om helemaal niets te eten, dan nam ik wat druiven in de plaats, of zo’n Nak’d bar.

Ik wist al dat ik een stress-eter ben. Vooral in de namiddag, als er stress is, eet ik zonder dat ik echt honger heb, en meestal ongezond. Geen abnormaal fenomeen want stress verhoogt je cortisol en je bloedsuikerspiegel wat extra goesting geeft in suikers. Maar ik werd gedwongen hier meer bij stil te staan. En dat hielp. Zeker in het eerste deel van de challenge voelde ik die neiging wat dalen, wetende ook dat ik dat compulsief eten uit mijn systeem wou krijgen. Mindfulness helpt me hier trouwens ook mee.

Ik heb dus in de challenge de slechte gewoontes niet geëlimineerd want veel te moeilijk, maar wel vervangen door betere gewoontes.

Bestaat er zoiets als te veel discipline?

Volgens mij wel, namelijk als het je MINDER geluk brengt op lange termijn. Als het leven een mentale strijd wordt met misschien wel veel externe successen maar zonder veel vreugde en geluk, dan klopt er iets niet. Als het in ons hoofd niet aangenaam is voor het merendeel van de tijd, dan stel ik voor opnieuw te evalueren.

Als ik Andy Frisella, die met deze challenge op de proppen is gekomen, bestudeer, dan vraag ik me soms af of hij wel gelukkig is. Hij heeft een ijzeren discipline en mindset en heeft al ongelooflijk veel bereikt, maar ik zie hem niet zo veel lachen. Maar dat kan ook puur zijn stijl op social media zijn, dus dat wil op zich niets zeggen.

Maar dus: hoe ver kan of moet je hierin gaan?

Het is voor mij nodig om de boog af en toe te ontspannen. Een dag waar niets moet en alles mag.

MAAR!

Opgepast! Want als je de boog ontspant, wordt het snel verleidelijk om hem langer te ontspannen dan nodig. En wat gebeurt er dan? Dan wordt het weer moeilijker om hem terug aan te spannen. Mij geeft het langer ontspannen dan nodig geen goed gevoel, dus dan is het niet bevorderlijk voor mijn geluk.

De wijsheid van de mama

In een discussie met de mama kwamen we tot de conclusie dat geen koekske eten waarschijnlijk makkelijker is dan één koekske eten. Na de challenge kan ik dat voor mezelf helemaal beamen.

Vóór de challenge liet ik in de ontspanningsmomenten de boog vaak te veel en te lang los en was ik precies aan het overcompenseren. Met andere woorden, ik wou wel sneller de boog terug aanspannen, maar slaagde daar vaak niet in.

Het kwam er dus op neer dat ik moest leren om nog een beetje discipline te behouden in de ontspan-momenten. En goed nieuws: dat gaat me na deze challenge beter af.

Even ontspannen is dus prima en nodig, maar redelijk snel terug verder doen met de goede gewoontes is dus ook cruciaal. Want anders loop je het risico dat je de boog niet ontspant voor een dag, maar er al snel 2 dagen van maakt en voor je het weet ben je een week wat lakser geweest met je discipline en goede gewoontes.

Ik kan hier dan nog wel mild tegenover staan, toch vind ik het aangenamer en haal ik meer energie uit meer gedisciplineerd zijn. Dit is persoonlijk, maar misschien ook wel het geval voor jou.

Even laten gaan, maar dus niet te lang, en snel terug herpakken is voor mij het aangenaamst en ondersteunt mijn tevredenheid en zelfvertrouwen.

Freedom equals happiness

Als je via meer discipline meer vrijheid bereikt, dan kom je ook negen kansen van de tien in meer geluk terecht. Je hebt immers het gevoel dat je je leven meer in eigen handen hebt, dat je meer zelf aan het stuur zit.

En dan komen we toch weer bij het topic dat me uitermate boeit: geluk.

Wanneer was je voor het laatst echt gelukkig, trots of tevreden? Wat was je aan het doen?

Hoe verliep je leven toen?

Als ik die momenten evalueer, dan merk ik dat ik in die periodes meer energie heb en dat alles vlotter gaat.

  • Ik lach meer.

  • Moeilijke dingen lijken opeens niet zo moeilijk meer.

  • Ik durf meer.

  • Ik communiceer beter.

  • Ik luister beter.

  • Ik ben nieuwsgieriger.

  • Ik ben veel moeilijker op mijn paard te krijgen.

  • Mijn empathie groeit.

  • Ik ben meer geneigd anderen te helpen.

  • Ik ben vriendelijker.

  • Ik toon meer appreciatie.

  • Ik leer gemakkelijker.

  • Mijn gezicht licht op.

  • Ik trek mensen makkelijker aan.

Simpel gezegd: life is good. Bijna niets voelt als inspanning, en er is weinig spanning of stress en daardoor ook weinig tot geen energieverlies.

Geluk voor mij is de balans tussen:

  • Groeien (waar vaak wilskracht, discipline, moed, etc. voor nodig is);

  • Veel lachen;

  • Van zoveel mogelijk momenten in het leven kunnen genieten (leuke en minder leuke, dus ook op een rustige manier leren omgaan met moeilijke momenten);

  • En op lange termijn kunnen denken (wat intrinsieke motivatie geeft om de wilskracht en discipline wat ondersteuning te bieden).

En de invulling hiervan is natuurlijk voor iedereen anders.

Hoewel mijn agenda zelden zo vol heeft gestaan om die 75-hard challenge te kunnen doen, had ik er wel meer controle over. Het leidde dus tot een zekere vrijheid. Ik MOEST meer mijn eigen agenda bewaken en misschien soms iets minder flexibel zijn naar anderen, maar het gaf mij wel meer vrijheid. Meer controle over mijn eigen leven, wat leidde tot een trots, tevreden gevoel. Wat op zich weer leidde tot meer energie, meer discipline en wilskracht, zodat het vliegwiel van succes en geluk verder gestuwd werd.

 
Het geluk-succes vliegwiel

Het geluk-succes vliegwiel

 

Een heel tof boek trouwens over de impact van geluk op succes is The Happiness Advantage van Shawn Achor. Veel van mijn andere blog post gaan over hoe je meer geluk kan opbouwen in je leven, dus browse gerust eens door mijn blog post pagina, met hier of hier een startpunt.

Het opbouwen van wilskracht en discipline is de hoofdreden dat ik voor deze challenge heb gekozen en het heeft me hier echt mee geholpen, dus voor mij is het een absoluut succes!

Discipline tip: de beslissing van niet-onderhandelbaarheid

Een ander voordeel van jezelf eens uit te dagen met zo’n challenge is dat je in je hoofd echt de beslissing maakt dat je dit gaat doen. Niet half en half, maar volledig geëngageerd ga je de challenge aan. Deze beslissing is goud waard.

Het leven wordt immers zo veel makkelijker als je dit doet, namelijk als het echt niet-onderhandelbaar is. Want je stelt je acties niet in vraag. Je weet wat je moet doen, en je doet het.

We often know what we need to do, but we don’t do what we know.

Er kruipt veel energie in het afwegen en uiteindelijk niets doen. Zou ik? Zou ik niet? Ik weet dat ik zou moeten maar ik wil niet, oh man, wat te doen?

Het lijkt onschuldig, maar beslissingskracht, wilskracht, en discipline-kracht worden hierdoor leeggezogen. En als je dan uiteindelijk toegeeft aan de makkelijkste weg (niets doen), voel je je daarenboven nog eens slecht ook. Ik toch... Ik vloek daarna en leef in een eerder negatieve emotie in plaats van een emotie van tevredenheid, geluk of fierheid.

Het is niet gemakkelijk om die mindset te creëren maar het is volgens mij één van de sleutels voor succes en geluk. Je stelt een doel en engageert je er volledig voor. Niet-negocieerbaar dus.

Are you committed or interested?

De vraag die je je dus moet stellen als je beslist iets te veranderen in je leven: are you committed or are you interested?

In deze challenge was ik committed, geëngageerd, en net die beslissing maakte het mogelijk. Als ik enkel geïnteresseerd was geweest, was het me nooit gelukt.

Het heeft redelijk lang geduurd vooraleer ik mijn weg hierin heb gevonden. Je kan niet opeens je leven helemaal omgooien. Hoe je dit stapgewijs kan aanpakken, kan je terugvinden in deze blog post.

Zelfvertrouwen

Met momenten in de challenge heb ik een vlaag van zelfvertrouwen gegenereerd die ik niet heel vaak ervaar. Happiness 😃. En ook een maand na de challenge overheerst zelfvertrouwen nog steeds. Het is echt niet te onderschatten hoe het nakomen van afspraken met jezelf kan bijdragen aan je zelfvertrouwen en geluk.

Wat me wel opviel bij dit zelfvertrouwen is dat wanneer je niet voldoende tijd neemt om te erkennen wat je aan het doen bent, het zelfvertrouwen niet zoveel zal veranderen. Stilstaan bij je succes en bewust de emotie oproepen die hierbij hoort, zijn zaken die je als perfectionist echt moet toevoegen aan je dagdagelijks acties. Anders is de impact mogelijks te beperkt.

In elk geval ben ik uiteindelijk supertrots dat ik de rit heb uitgezeten. Er zit kracht in het doen van moeilijke dingen, zowel voor je zelfvertrouwen, je sucess, en je geluk.

Evaluatie van mijn doestellingen bij aanvang

  • ✔️ Training van mijn wilskracht en discipline. CHECK!

  • ✔️ Hoger zelfvertrouwen. CHECK!

  • ✔️ Positieve impact van gezonde voeding en geen alcohol op mijn energieniveau en gemoedstoestand. CHECK, maar veel minder dan ik verwacht had. Ik voelde me goed, maar geen drastische verschillen.

  • ✔️Genieten van uitdagingen en persoonlijke groei. CHECK!

  • ✔️ Meer focus en hogere productiviteit omdat je er echt rond moet plannen. Het dwingt me dit nog beter te doen en mentaal scherper te staan tijdens de dag (je kan je niet veel slechte momenten, laat staan slechte dagen, permitteren). CHECK!

  • ❌ Meer energie. Niet het geval voor mij. Zie uitleg in deel 1 van de blog.

  • ✔️ Mijn trots en geluk een boost geven (gelinkt met zelfvertrouwen). CHECK!

Sowieso een positieve balans!

Fysieke transformatie?

 
IMG_8412.JPG
 

Als je trouwens meer wil weten over het programma of over hoe je zelf stappen kan nemen in jouw persoonlijke ontwikkeling, geef me gerust een seintje. En check voor dagelijkse updates van mijn struggles en happy moments op Instagram , Facebook of LinkedIn. Ik kijk er naar uit met je te connecteren. Je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van andere blog posts of nieuwtjes rond geluk en high performance.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.