Levenslessen van een beginnende zelfstandige

 
Jan Aquarius
 

Intro - de switch?

Zo heb ik Een tijd geleden mijn korte biografie uitgeschreven:

“Ooit vastgeroest in de ratrace patronen van hard werken, gemiddeld presteren, niet zijn hart volgend, en voortkabbelend met een "ça va" gevoel (vermoeidheid, beperkte energie, stress), heeft Jan zijn leven sinds 2017 omgegooid van team leader, project manager en consultant naar trainer & coach. Hij heeft toen beslist een leven te leiden dat hij écht wil. Altijd gepassioneerd geweest door persoonlijke ontwikkeling en de laatste jaren ook geïntrigeerd door productiviteit en geluk, heeft Jan zich ontpopt tot happiness en high-performance expert. Hij weet door te dringen tot de essentie en bijt zich vast in blijvend resultaat. Met zijn missie "help people feel and perform at their best" wil Jan zijn kennis en kunde met zo veel mogelijk mensen delen.”

Altijd een beetje gemaakt die tekstjes, of bij mij toch 😅. En moeilijk om alles te vatten in een paar zinnen, dus in deze post wat meer achtergrond.

Waarom die verandering?

Ik wou me gelukkiger en energieker voelen, meer voldoening uit mijn werk en leven halen, ontdekken wat ik wil en de moed hebben om hiervoor te gaan.

Ik wou durven dromen, ik wou mijn doelen realiseren, en ik wou het maximale uit mijn leven halen.

En ik wou meer vrijheid.

Backstory

Ik groeide iets te snel in mijn carrière en zat vaak ver buiten mijn comfort zone. Ik voelde dat die continue stretch begon te wegen op mijn gezondheid en ik begon extra in te zetten op stress management en persoonlijke groei om beter om te kunnen gaan met de uitdagingen. Maar na een paar jaar besefte ik dat het niet voldoende was en besloot ik om een sabbatical te nemen samen met mijn vrouw. Dit was september 2014. Ik was 7 jaar aan het werken toen.

Maar een nakende promotie in mijn job, en een half jaar later een nakende promotie voor mijn vrouw maakte dat we de beslissing uitstelde en terug verwikkeld geraakten in de westerse rat race.

Tot december 2015, bijna een jaar later (!), toen we allebei voelden dat het zo niet verder kon. Ik begon echt vast te zitten in het patroon van hard werken, stress, niet optimaal presteren en me niet opperbest voelen. Ik geraakte er niet uit en de drang om weg te gaan werd groter en groter. We hebben toen gelukkig de moed gevonden om de knoop écht door te hakken.

Na wat geregel op het werk, waren we in augustus 2016 eindelijk weg. Een half jaar om rond te reizen, de pauzeknop in te duwen en de zaken op een rijtje te zetten. Een half jaar werd al snel een jaar omdat ik voelde dat ik meer tijd nodig had. Ik verloor hierbij ook mijn rol als team leader. Het verlangen om iets anders te gaan doen begon te groeien.

 
Beste tijd van ons leven!

Beste tijd van ons leven!

 

Tijdens de reis bleef ik investeren in mezelf en besliste ik om mijn eigen training & coaching programma op poten te zetten eens terug in België. Dat geluk, die rust, die productiviteit, dat eindeloos zelfvertrouwen, die creativiteit, die moed, die levensgoesting, … Ik voelde dat ik die elementen ook terug kon meenemen naar onze maatschappij, in onze manieren van denken en in onze patronen. Ik wist dat het ook anders kon, geleefd deze keer, en was geïnspireerd om die inzichten ook blijvend hier toe te passen en te gaan verkondigen.

Mijn vrouw had ondertussen ook beslist om haar carrière over een compleet andere boeg te gooien en in augustus 2017 stonden we dan terug in België met het plan om onze eigen zaak te starten.

Mijn vrouw was vertrokken op ons avontuur met een burn-out en voor haar was het geen optie om terug te gaan naar de oude job. Voor mij wel, dus we besloten samen dat ik 4/5 terug aan het werk zou gaan als project manager.

Onder andere omwille van de financiële zekerheid, bleef ik mijn oude job verder doen terwijl ik na de uren verder werkte aan mijn eigen business.

Al gauw had ik een eerste succes met mijn trainingsprogramma en een eerste coaching klant.

Mijn vertrouwen groeide.

The wall I hit

Het tweede succes bleef echter uit. Ik "moest" (eigen keuze natuurlijk) blijven opereren vanuit een side-hustle mentaliteit met beperkte tijd. Mijn vrouw sukkelde jammer genoeg ondertussen ook in een depressie. Ik wou sneller vooruit maar dat ging niet. De energie daalde thuis. De sfeer ging erop achteruit. En ik voelde dat ik terug aan het glijden was in mijn oude patronen van stress en niet doen wat mijn hart verlangt. Een lastige periode, maar de vlam die was aangestoken tijdens de reis was gelukkig groot en sterk genoeg om te blijven branden.

Mijn openbaring

En hoewel er bij mij niet één allesbepalend “aha-moment” is geweest, heeft mijn levensloop, mijn karakter, mijn nieuwsgierigheid en mijn interesse voor persoonlijke groei me veel praktische kennis opgeleverd over geluk en high-performance en het heeft me doen beseffen dat we er veel meer invloed op kunnen uitoefenen dan we denken.

Ik besefte ook dat we meer controle hebben over ons brein dan we denken.

En ik ontdekte dat ik als persoon meer kon veranderen dan ik mogelijk achtte.

De transformatie

Door deze elementen toe te passen werd ik ook veel beter in het realiseren van mijn doelen. Hoewel ik voel dat ik nog maar op het begin van dit pad sta en trouwens al regelmatig gevallen ben, heb ik toch al aardig wat bereikt van wat ik wenste.

En belangrijker, ik ben veranderd als persoon. Ik ben een beter mens geworden. Ik ben aangenamer, vriendelijker, kalmer, meer betrokken. Ik haal veel meer vreugde en voldoening uit het leven. Ik ga met veel meer gemak door moeilijke situaties. Ik sta sneller terug recht met de glimlach na een tegenslag. En ik voel me klaargestoomd voor een leven dat ik ten volle kan leven.

Omdat ik het zelf ervaar, weet ik nu dat we tot veel meer in staat zijn dan we denken en dat met de juiste inzichten, systemen en mindset, diepgaande persoonlijke verandering mogelijk is.

De sprong wagen naar zelfstandigheid en alles wat daarrond kwam kijken, heeft heel dat leerproces ook naar een ander niveau getild. Ik MOEST door een aantal van mijn persoonlijke uitdagingen breken om dit te kunnen doen (i.e. vaak buiten mijn comfort zone gaan).

Een eigen zaak starten is een fantastisch persoonlijk groeiproces.

De investering

Er is dus geen magisch ommekeer-moment geweest in mijn verhaal dat mij in een vingerknip compleet heeft veranderd, maar wel een lange opbouw van alledaagse uitdagingen. De groei uit deze momenten, openstaan voor de flow van het leven, nieuwsgierig zijn, het nodige optimisme en realisme aan de dag leggen, en de moed om een sabbatical te nemen en het roer volledig durven omgooien, hebben me hier gebracht. 

En laat dit wel de belangrijkste boodschap zijn: persoonlijke verandering gebeurt meestal niet op 1-2-3 EN we moeten ook niet persé wachten op een traumatische gebeurtenis om ons leven te veranderen. Ik voelde me niet super in de periode vóór mijn transformatie maar ook niet slecht.

Het is in eerste instantie kwestie van terug in aanraking te komen met wat jíj wil in je leven. Als jij ook voortkabbelt zoals ik vroeger met een “ça va” gevoel, dan weet je eigenlijk genoeg.

Je zou veel meer uit het leven kunnen halen, als je wil. En dan spreek ik in eerste instantie over geluk, wat een voorbode is van succes, i.e. dat wat jij wil in je leven (rust, veel geld, dure auto’s, diepe connecties, veel tijd in de natuur, …).

En aan iedereen vrij de keuze.

Ik hou daarbij ook één van mijn mantra’s in gedachten:

Future happiness cannot compensate for current misery.

Ik ben er alleszins van overtuigd dat we er allemaal baat hebben bij een investering in onszelf. Veel ervan leer je door je eigen ervaringen, maar als ik aan jongere mensen training en coaching geef denk ik toch vaak: hoe zalig zou het geweest zijn als ik deze inzichten al vroeger in mijn leven gehad zou hebben. Zonder spijt, maar wel met enthousiasme om het aan zo veel mogelijk mensen door te geven.

Je kan met andere woorden je groeiproces een pak versnellen door je te laten mentoren, coachen of trainen door experten in het gebied.

En daar heb ik ook mijn missie van gemaakt:

Help people feel and perform at their best.

Als jij nu denkt …

Ik kan niet veranderen…

…Je hebt al zoveel keer geprobeerd om te veranderen, maar het lukt maar niet.

Dan zeg ik: dat heeft weinig met jou te maken maar vooral met de inzichten die je miste om echte verandering door te voeren.

Breinplasticiteit is een feit. Het brein stuurt wie je bent. En ook ruim na je ontwikkeling als kind blijkt ons brein veel plastischer te zijn dan we vroeger dachten. Wat betekent dit? Dat jij grondig kan veranderen ongeacht je leeftijd.

Interessant hierin zijn ook de growth mindset vs. fixed mindset onderzoeken. Bekijk bijvoorbeeld Carol Dweck’s TED filmpje hierover (https://www.youtube.com/watch?v=hiiEeMN7vbQ) of check dit artikel.

Geluk is zo’n vaag en fluffy topic, niet heel rationeel, dus niks voor mij…

Zoals Audrey Hepburn zei:

The most important thing is to enjoy your life, to be happy. It’s all that matters.

Alles in je leven wordt beter als je je gelukkig voelt. En je kan je geluk verhogen! Slechts 50% van je geluk is genetisch bepaald (zie onderzoek van Sonja Lyubomirsky). Voor de meeste onder ons betekent dit dat we er dus veel meer invloed op hebben dan we denken.

Een subjectieve evaluatie, maar ik voel me vlot 20% gelukkiger nu ten opzichte van 10 jaar geleden.

De impact op de kwaliteit van mijn leven is gigantisch.

Weer een Coach of Trainer. Iedereen kan zich zo noemen…

Een heel terechte bedenking. Ik hechtte initieel niet al te veel belang aan certificatie omdat ik wist dat de trainingen die ik gevolgd had en de praktijkervaring die ik had, voldoende waren om hoge kwaliteit te leveren. Maar om het meer daadkracht te geven, heb ik toch beslist ook mijn certificaten te behalen.

Ik raad je aan om wat te verkennen als je beslist trainingen of coaching te volgen. Een kennismakingsgesprek, een gratis webinar, of de gratis social media content van de persoon die je overweegt, etc. kunnen je een goed idee geven of het klikt met de persoon en zijn of haar inhoud.

Ik ben gelukkiger als ik in mijn comfort zone blijf…

Die ken ik maar al te goed. Wat je eigenlijk zegt is dat je angsten en onzekerheden hebt om buiten je comfort zone te gaan. En die hebben we allemaal. Maar je kan hier anders mee leren omgaan. Je kan op jouw tempo kleine stappen buiten je comfort zone zetten zodat je geleidelijk aan meer zelfvertrouwen opbouwt en meer uit je leven kan halen.

Zelfvertrouwen op zich lijkt moeilijk om aan te werken. Maar als je beter inzicht krijgt in wat je zelfvertrouwen geeft, kan je het opsplitsen in kleine, beheersbare stappen.

Op korte termijn is de comfort zone natuurlijk comfortabeler maar bekijk het op de tijdslijn van je hele leven: op de lange termijn zal je veel meer durven, veel meer zelfvertrouwen hebben, en je met andere woorden in veel meer situaties comfortabel voelen en gelukkig zijn als je nu die kleine stappen zet.

Ik struggle hier nog regelmatig mee maar ik word er geleidelijk aan beter in. Bijna elke keer dat je die stap buiten de comfort zone zet, denk je naderhand: nou, zo erg was dat ook weer niet.

Ik ben al heel gelukkig en ik voel mij al super…

Fantastisch!

Als je voelt dat je je maximum bereikt hebt, dan zou ik je graag ontmoeten en van je leren 😊!

Als er nog wel wat meer in je zit, zie vorig punt. Je kan het, als je wil, zien als een morele verplichting naar jezelf toe om het maximale uit je leven te halen. Geen spijt op je sterfbed dus.

Ook, verwar het niet met een aantal illusies die we in ons leven inroepen. Een alom gekende: ik heb het zo goed. Ik heb een goed salaris en veel voordelen, een eigen huis, 2 mooie kinderen en een prachtpartner, ik heb toch niets om over te klagen!

Je hebt inderdaad niets om over te klagen, maar misschien doe je je job helemaal niet zo graag en gebruik je excuses om te verantwoorden dat je het goed hebt in je job. Van zodra je aan het verantwoorden bent, mag je ervan uit gaan dat je dat ding dat je aan het verantwoorden bent eigenlijk niet wil (anders zou je het niet verantwoorden). Wees dus alert als je begint te verantwoorden.

Ik heb voor minstens een jaar mijn eerste job verantwoord. Het was immers een tof bedrijf! Het was op 5km van huis en ik kon met de fiets gaan! Etc… Pas na een jaar “verantwoording” en excuses, heb ik beslist om te veranderen. Geen ramp, maar het had dus eigenlijk een jaar eerder gemogen.

Het gaat hier in dit voorbeeld niet over wat wel of niet belangrijk is voor jou in je job, dat is voor iedereen anders. Het gaat enkel over het inzicht dat je misschien toch iets anders wil in jouw optimale leven. Als je dat voelt, is het nuttig om het te onderzoeken. De kans is groot dat je gelukkiger zal zijn als je de situatie verandert.

Ik zie het bos niet meer door al die social media inspiratie-bomen en het demotiveert me of ik heb er al een afkeer van gekregen…

Wat vaak ook een stuk samengaat met “Weer een coach of trainer”.

Heel begrijpelijk. Het hield mij bijna tegen om mijn passie te volgen!

Geef er niet aan toe. Je kan meer en sneller leren en groeien met de hulp van anderen, it’s that simple.

Dus als je wilt groeien of iets wilt veranderen in je leven, stel je er toch voor open. Vind een paar mensen waarmee het klikt en focus voor een tijdje enkel op hun content.

Ik heb schrik om beoordeeld te worden als ik inzet op mijn eigen groei en succes…

Een heel belangrijke.

"Doe maar normaal" krijgen we vaak toegeslingerd, wat ons klein houdt.

Zeker in Vlaanderen lijkt een belangrijk deel van de opvoeding te gaan over bescheidenheid. De beschermende ouders die liever niet willen dat we groots dromen om ons zo te beschermen tegen mogelijk falen. De intentie is fantastisch, het resultaat ervan iets minder.

Falen is trouwens de max! Daar zit je groei! Daar zitten de lessen! De meest succesvolle mensen hebben veel meer gefaald dan dat ze succes geboekt hebben.

Het is een lastig patroon om te doorbreken, maar het kan wel.

Boek tip: I hope I screw this up van Kyle Cease.

Heb je nog andere punten die je tegenhouden om te investeren in jezelf?

Ik ben er benieuwd naar, dus laat het me gerust weten.

Ik help je ook graag verder als je nog vragen hebt!

En waar sta ik nu?

De missie en de drive zijn hetzelfde gebleven.

Ik ben écht blij dat ik dit pad heb gekozen.

En ik wens jou dezelfde energie, moed en gemoedsrust toe om ook jouw pad te volgen.

Wat is jouw volgende stap?

Als je graag in contact komt, stuur me gerust een bericht!

En als je geïnteresseerd bent in één van mijn live trainingen, check de Event Pagina .

Als je zelf al aan de slag wilt op jezelf, dan kan je op de Resources Pagina terecht en op de THRIVE Academy.

Het lijkt me ook leuk om te connecteren op Instagram , Facebook of LinkedIn! Of je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe trainingen, andere blogposts of nieuwtjes rond geluk en high-performance.

Don’t ask what the world needs, ask what makes you come alive and go do that.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.