Je kan de omstandigheden, de seizoenen of de wind niet veranderen, maar wel jezelf.

 
 

You cannot change the circumstances, the seasons or the wind, but you can change yourself.

Vaak hebben we de omstandigheden niet in de hand maar wat we wél in de hand hebben is onszelf (meer dan we denken). En toch zoeken we regelmatig verklaringen voor onze resultaten of non-resultaten buiten onszelf. Onder andere omdat onszelf die spiegel voorhouden nondepie niet gemakkelijk is, zeker als de situatie of het resultaat niet is wat we willen.

Eigenaarschap en het ego

Zelf verantwoordelijk zijn voor de minder goede dingen geeft ons ego een stevige deuk. En daar biedt ie dus weerwerk tegen door de schuld te steken op iets of iemand anders. Zo, denkt ie, daar zijn wij lekker vanaf, we hoeven ons niet slecht te voelen. Maar daar win je eigenlijk niks mee. Je schuift het van je af, je plaatst je zo (mogelijks) in de slachtofferrol. En zo ondermijn je je eigen kracht.

Niet dat je alles in de hand kan hebben. Wat je bereikt of ervaart kan effectief helemaal niet aan jou liggen, maar als je jezelf niet regelmatig naar binnen keert en je eigen gedrag in vraag stelt, ontneem je jezelf op lange termijn massa's groeikansen. Jezelf durven confronteren en eerlijk zijn met jezelf is cruciaal voor groei en verandering (en een leven ten volle geleefd 🥂). Het triggert je zelfkennis en zelfbewustzijn.

Wat kan je helpen?

Stel jezelf eventueel deze vragen bij een volgende onaangename ervaring:

  • Hoe heb IK bijgedragen aan dit resultaat of aan deze situatie? Wat is mijn rol hierin geweest? Wees eerlijk.

  • Welke acties kan ik nemen om volgende keer een ander resultaat te behalen of een andere ervaring te hebben in een gelijkaardige situatie? Wat kan IK anders doen?

En als je niet het gevoel hebt dat je iets anders had kunnen doen om een ander resultaat te verkrijgen, kan je jezelf deze vraag stellen:

  • Kan ik anders kijken naar die situatie (of die persoon)? Kan ik een manier van kijken vinden die me minder slecht doet voelen?

We zijn allemaal mens

Trouwens, het is ook helemaal ok om u slecht te voelen (gefrustreerd, verdrietig, boos, angstig, verward, eenzaam, schuldig, onzeker, ...). We all do. Dat is mens zijn. En ook, perfectie bestaat niet. We hebben allemaal onze “kantjes” 🙃.

Waardering

Last but not least: neem je ook verantwoordelijkheid voor alles wat je goed doet? Herken en waardeer wat goed is, wat je goed doet, en je successen. Je zelfvertrouwen zal je dankbaar zijn 👍.

Op een leven ten volle geleefd 🥂.

Als je graag meer met je mindset aan de slag wilt, check deze masterclass: De Ownership Mindset

Als je hier meer over wilt lezen, check deze blogpost.

Of download deze journal template als je er thuis mee aan de slag wilt.

#becurious #becourageous #beyourbest

PS: als je geen nieuwe content wilt missen, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief. Ik post ook regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn en het zou leuk zijn ook daar te connecteren.

Fijne dag!

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

Jouw geluk, mijn missie.