De ontbrekende link voor meer succes, voldoening en geluk

Hoe komt het dat we vaak voelen dat het leven te rap gaat en dat we er niet voldoende van genieten? Hoe komt het dat we vaak niet bereiken wat we willen? En hoe komt het dat we vaak niet slagen in het doorvoeren van gewenste veranderingen?

Het is iets waar de meerderheid mee worstelt. En er is gelukkig een verklaring én een oplossing.

In dit artikel reiken we je graag een model aan om korte metten te maken met die uitdagingen zodat je makkelijker meer succes, meer voldoening en meer geluk kan ervaren. Met ander woorden, een model dat je toelaat om veel vaker te klinken op het leven. #cheers

 
 

Anekdote

Ik ben wat bijgekomen tijdens de corona-periode en beslis om er iets aan te doen. Ik zet mezelf het doel om 3kg af te vallen. Ik denk er goed over na en beslist om elke week drie keer een work-out te doen, geen tussendoortjes meer te eten, en tijdens de week geen alcohol meer te drinken. Ik voel me gemotiveerd en ga er gezwind mee aan de slag.

Op het einde van de eerste week heb ik mezelf in het weekend wat speelruimte gegeven en ik voel dat de motivatie op maandagochtend niet top is. Maar ik voel ook dat het belangrijk is en bijt door. Op het einde van week twee ben ik nog maar een halve kilo afgevallen terwijl ik toch al op één à twee kilogram had gehoopt. De moed zakt me even in de schoenen en ik twijfel of ik het juist aan het aanpakken ben, en begin ook wat kritisch te denken over mezelf. Halverwege week drie voel ik me omwille van de werkdruk moe en gefrustreerd en ik hou me minder en minder aan de afspraken die ik met mezelf gemaakt heb. Op het einde van week drie ben ik terug wat bijgekomen en ik gooi de handdoek (tijdelijk) in de ring. Ik baal.

Ik besliste dus om iets te veranderen in mijn leven, ik vond de inspiratie om een duidelijk doel te stellen, begon heel gemotiveerd aan de verandering maar door omstandigheden gaf ik na een tijdje op.

Dit is maar één van vele situaties waar dit regelmatig voorkomt. Het is (helaas) van toepassing op alle domeinen van ons leven (gezondheid, relaties, financieel, werk, dromen en passies, persoonlijke ontwikkeling, ontspanning, enz).

Wat speelt er hier? En hoe kunnen we onze slaagkans exponentieel doen toenemen?

The missing links

De eerste missing link is een beter begrip van gedragsverandering zodat je onder andere

  • motivatie niet als primaire driver neemt voor je verandering

  • en ook leert dat je je progressie waarschijnlijk fout meet en bekijkt/managed.

Check de blogpost 4 tips voor succesvolle gedragsverandering om hiermee aan de slag te gaan.

De tweede ontbrekende schakel is een overkoepelende aanpak. Je kan pas echt succesvol zijn in het behalen van je doelen en het manifesteren of creëren van je droomleven als je aan de slag gaat met alle elementen die meespelen. Je hebt een robuust model nodig. En helaas merken we dat de meeste adviezen zich focussen op slechts 1 of 2 elementen wat je kans op succesvolle verandering aanzienlijk kleiner maakt dan wanneer je het overkoepelend zou aanpakken.

En die overkoepelende aanpak bestaat uit een concreet en logisch stappenplan dat alle noodzakelijke elementen opneemt en ervoor zorgt dat je verandert naar de persoon die je wilt zijn en het leven kan uitbouwen dat jij écht wilt. Een pad dat tijd en moeite kost, maar dat ook succes, impact en verandering garandeert. Geen one-shots, wel een nieuwe levensstijl en bijgevolg een nieuwe jij.

En je voelt me al komen, wij hebben dit logisch stappenplan voor jou. Als je benieuwd bent, heerlijk. Als je nu neigt af te haken, weet dat we dit model allesbehalve als een mirakel-oplossing poneren. Eigenlijk integendeel. Misschien niet meteen de meest interessante uitspraak om jou te stimuleren om hiermee aan de slag te gaan, maar we weten dat voor de meesten het toepassen van de bouwstenen van dit model verdorie hard werken is. Je gaat jezelf de spiegel leren voorhouden, wat lastig kan zijn. Je zal verantwoordelijkheid niet meer uit de weg gaan en je kijkt veel meer naar jezelf voor resultaten en non-resultaten. Daarnaast gaan verandering en groei ook gepaard met verlies en loslaten, en dat vinden we niet leuk. En tot slot, actie is het meest cruciale element voor het uitbouwen van een leven dat jij wilt, wat betekent dat je uit je comfort zone zal moeten gaan en dat is … oncomfortabel!

Dit proces zal dus onvermijdelijk met vallen en opstaan gaan. Maar het goede nieuws is dat je ook comfort zal leren vinden in die moeilijke momenten, in de momenten dat je het even niet ziet zitten, in de momenten van angst en onzekerheid, in de momenten van wat voor ons als falen aanvoelt. Dit vinden van comfort in eender welke situatie is ook een inherent onderdeel van het model.

Weet ook dat we enkel ervaringsgerichte inzichten en kennis delen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en eeuwenoude wijsheden.

Welke bouwstenen moeten we dan in rekening nemen?

Het high-level stappenplan in eender wat je wilt bereiken loopt als volgt:

  1. Clarity & purpose: helderheid in wat voor JOU belangrijk is, in wat je wilt bereiken en ervaren, in wie je wilt zijn, in welke impact je wilt hebben. Leer er in dit artikel meer over of luister naar de podcast aflevering.

  2. Goal setting: je helderheid vertalen naar specifieke doelen en een concreet actieplan. Lees er in dit artikel alles over of luister naar de podcast aflevering.

  3. Goal getting: zorgen dat je stappen vooruit zet en manieren vinden om progressie te garanderen. Lees er in dit artikel alles over of luister naar de podcast aflevering.

 
 

No clarity, no change. No goals, no progress. No action, no nothing (spreektaal voor helemaal niets).

Stap één en twee zijn elementen die we met coaching, oefeningen of reflectie relatief eenvoudig ingevuld krijgen, maar stap drie (Goal Getting) is waar het voor de meesten moeilijker wordt. Hier moeten we immers overgaan tot actie. We gaan effectief stappen moeten zetten op het pad naar een leven ten volle geleefd.

Deze quote is dan van toepassing:

You cannot hire someone to do your push-ups for you.

 

You cannot hire someone to do your push-ups for you.

 

En dat betekent dus dat je uit je comfort zone zal moeten gaan. Dat betekent falen, vallen en terug opstaan. Dat betekent ook leren genieten van het proces en van wat zich aandient.

Hieronder alle elementen die kunnen maken dat je:

  • geen actie neemt,

  • te weinig actie neemt,

  • of niet de juiste actie neemt.

De actie-vijand: Het blijf-bij-wat-je-kent monster

We hebben een klein monster in ons brein dat liever blijft bij wat het kent en je graag beschermt tegen falen, onzekerheden en verandering. Hoewel heel nuttig in levensbedreigende situaties, meestal schadelijk voor het uitbouwen van een leven waarin we ons volledig potentieel willen ontwikkelen. Hij werpt struikelblokken op die het moeilijker maken om consistent actie te nemen. Ik noem ‘em Charlie.

 
 

De struikelblokken die Charlie opwerpt op je pad:

  1. We hebben geen duidelijk systeem om de doelen te bereiken.

  2. We kennen de ins en outs van gedragsverandering en gewoontevorming niet en zetten het niet in in ons voordeel.

  3. We hebben niet voldoende zelfvertrouwen om de nodige stappen te zetten.

  4. We hebben blinde vlekken of overtuigingen die ons onbewust saboteren.

  5. We hebben te weinig invloed op onze emoties: we zitten te vaak in een rollercoaster zonder rem en worden te fel beïnvloed door onze gemoedstoestand om consistent actie te nemen.

  6. We halen onze positieve energie voornamelijk uit externe events en vinden gemoedsrust of geluk nog niet helemaal in onszelf.

  7. We zijn niet altijd gemotiveerd.

  8. We missen discipline.

  9. We missen GRIT (passie en doorzettingsvermogen).

  10. We hebben onvoldoende energie.

  11. We denken dat we maar beperkte impact hebben op wat we kunnen veranderen of ontwikkelen, binnen en buiten onszelf (mindset).

  12. We geloven te weinig in wat we kunnen bereiken en in onze eigen groei (mindset en zelfvertrouwen).

  13. We plaatsten de oorzaak van ons succes en falen te veel buiten onszelf (mindset en zelfvertrouwen).

  14. We hebben een gebrek aan tijd (prioriteit).

  15. We zijn niet productief. We zijn te vaak en te snel afgeleid, we geraken niet in “flow” en we stellen te vaak uit.

  16. We zitten in een omgeving die onze groei tegenwerkt.

  17. We communiceren niet goed.

  18. We krijgen te weinig feedback of kunnen er niet goed mee om.

  19. We hebben te veel stress, angst, of een gevoel van overweldiging.

  20. We missen voldoende loving kindness, voor onszelf en in het verlengde voor anderen.

Als je al deze punten binnen jouw invloedssfeer brengt en erin groeit, dan word je geleidelijk aan unstoppable. Je bouwt aan een leven dat jou voldoening, plezier en succes geeft, waarbij je een positieve impact nalaat. Elk punt dat je versterkt bouwt exponentieel aan jouw manifestatie- en creatiekracht, dat wat jij nodig hebt om jouw droomleven uit te bouwen of voor eender wat voor jou belangrijk is.

We onderdrukken hierbij het monster niet maar leren het omarmen zodat ie zich welkom voelt maar niet langer ons denken en doen bepaald.

Elke stap heeft een positieve invloed op de andere stap. Zoals een boot bij een sluis ga je de hele boot omhoog brengen bij elke stap van dit plan. Er zit wel een logische volgorde in die het pad bewandelen efficiënter maakt.

 
 

Onderaan de pagina het model ook vanuit het perspectief van middelen en resultaten.

Aan de slag

Hou een oogje in het zeil op deze blogpagina om de komende maanden meer informatie te krijgen over elke struikelblok die onze Charlie opgooit, met inzichten en acties die je nodig hebt om gezwind die uitdagingen te overwinnen.

Als je hier ondertussen actief mee aan de slag wilt:

Op een leven ten volle geleefd 🥂!

 
 
 

Het Happy High-Performer model