De geheime sauzen van geluk - la sauce magique

 
mae-mu-Mqb0YDRNr7k-unsplash.jpg
 

Ik hoorde het laatst volgende uitspraak:

There is no such thing as good or bad people. There is only joyful and miserable people.

Het heeft me aan het denken gezet.

Geen slechte mensen? Geen goede mensen? Op het eerste gezicht raar, maar na wat denkwerk vond ik het een verdorie krachtig statement. Het gaf me inzicht in een aantal sterke geluksdrivers en ik heb ze gedoopt tot de geheime sauzen van geluk.

Er zijn vier sauzen die je kan toevoegen aan jouw geluk-arsenaal. Ze zullen je helpen om elk moment in je leven aangenamer te maken: van slecht naar neutraal of goed, van neutraal naar goed of fantastisch, en van goed naar fantastisch.

Net zoals in de keuken lijken onderstaande inzichten over geluk op het eerste gezicht niet-essentiële onderdelen van de maaltijd, maar in realiteit zijn het cruciale ingrediënten voor een lekkere, smeuïge maaltijd.

De eerste twee sauzen zijn gericht op onze relaties met anderen. Saus drie en vier zijn meer gericht op onze persoonlijke spanningen.

We zijn aanbeland bij saus 3! Voor de vorige inzichten, zie saus 1 en saus 2 .

Laat het smaken!

Saus 3 - La sauce magique

In de vorige blogposts (de compassion saus en de perspectief saus) hebben we 2 geluk-inzichten besproken die jou in eerste instantie helpen in je relaties met anderen. Laten we nu de sauzen bereiden die je helpen met je persoonlijke spanningen.

De derde geheime saus voor geluk is een magische saus die elk gerecht beter doet smaken. Het is hét hulpmiddel om slechte, onaangename ervaringen aangenamer te maken.

Hoe precies?

Door het schrappen van het negatief-label.

Het gewicht van de negatief-stempel

We kunnen ervoor kiezen om iets wat we typisch als negatief bestempelen niet als negatief te zien. Het negatief-label is immers een zware extra laag boven op het onaangenaam moment of de minder leuke emotie. Logisch dat we dat niet willen ervaren, het is negatief! Toch?

Als eerste stap in dit proces helpt het om te beseffen dat er geen leven mogelijk is zonder enige vorm van lijden, pijn of afzien, klein of groot. Je zal door moeilijke momenten gaan, daar is geen ontsnappen aan.

En net daarom is het zo’n interessante skill om deze momenten te leren navigeren met minder spanning, minder stress, en minder pijn.

Hoe?

Door je perspectief op deze momenten of gebeurtenissen te veranderen en deze niet te bestempelen als negatief.

Observeer

Het einddoel van deze perspectiefkeuze is dat je bewust alles wat zich voordoet in je leven (gebeurtenissen, gedachten, emoties) probeert toe te laten. Je vecht hier niet tegen en je probeert er niet van weg te lopen. Het voelt misschien niet leuk, maar door het toe te laten en niet als negatief te bestempelen voelt het iets minder zwaar en kan het bovendien ook sneller verdwijnen.

Deze mindset maakt het makkelijker om dat wat onaangenaam is, te observeren zonder er helemaal door overmeesterd te worden.

Fight?

Dat waar je tegen vecht wordt meestal sterker en zorgt voor extra lijden boven op de reeds lastige situatie. Iets initieel onaangenaam niet bestempelen als negatief laat je toe om kalmer en met meer helderheid naar de situatie te kijken én de beste keuze te maken om uit de situatie te geraken.

Eckhart Tolle licht dit toe met de volgende metafoor:

Als je in de modder vast komt te staan, begin dan niet geagiteerd en gefrustreerd te wroeten want dan duw je jezelf alleen maar dieper. Wees je er bewust van dat je in de modder staat, bestempel het niet als negatief en aanvaard met andere woorden dat je in de modder staat. En met deze kalmte in je hoofd beslis je hoe je best uit de modder kan geraken.

In deze mindset is er niets erg aan het staan in de modder. Je zal allicht een andere situatie verkiezen, maar je wordt er niet door uit evenwicht gebracht.

Jij superheld

Je creëert met andere woorden een keuze: hoe wil jij denken over deze lastige situatie? Hoe wil jij deze benaderen en hoe wil jij handelen? Net zoals je met saus 2 ook de keuze hebt om de goede eigenschappen van een persoon te zien, kan je hier ook kiezen om het negatief-label weg te nemen en te vervangen door een neutraal of positief label.

En je maakt dus de ervaring een pak minder lastig door door dat te doen.

Deze keuze is één van de happiness super powers! Je kan makkelijker en vaker de rust in je hoofd bewaren en met andere woorden minder stress, spanning en frustratie ervaren.

Gebruik saus 3 dus naar believen!

Wat doet de wereld me aan?

In de persoonlijke groei-wereld wordt ook wel eens gesproken over het feit dat dingen je niet overkomen, maar dat ze voor jou gebeuren.

Things don’t happen to you, they happen for you.

En als we, een tijdje nadat de lastige situatie is gebeurd, terugkijken op onze vroegere miserie, zien we inderdaad vaak ook de positieve kant van die gebeurtenis. Het heeft misschien je leven een zekere wending gegeven en gemaakt dat je verder bent gegroeid als persoon. Op het moment zelf is het niet evident om het mogelijke positieve er meteen van in te zien, maar dit bewustzijn kan je toch helpen om minder negatief naar de lastige situatie te kijken, wetende dat je er in de toekomst waarschijnlijk beter van zal worden.

A negative thinker sees a difficulty in every opportunity. A positive thinker sees an opportunity in every difficulty.

Hoe ga jij om met moeilijke momenten? Wat werkt voor jou om er niet door overmeesterd te worden?

Als je vragen of opmerkingen hebt, laat gerust achter in de comments of stuur me een bericht!

En volg me op Instagram , Facebook of LinkedIn om op de hoogte gebracht te worden van de laatste saus! Of je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief 🤗. Ik zal in het laatste deel van deze blog-serie een paar praktische oefeningen delen om er concreet mee aan de slag te gaan!

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.